Καλώς ήρθατε στο Ενδοχώρα Ηρακλείου   Click to listen highlighted text! Καλώς ήρθατε στο Ενδοχώρα Ηρακλείου Powered By GSpeech
 

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Στο ΝΑ τμήμα του παλιού οικισμού του Βενεράτου σώζεται σήμερα, δυστυχώς υπό κατάρρευση, οικία της οποίας το εξώθυρο ανήκε σε Βενετσιάνικο Μέγαρο, «Σεράϊ», όπως το ονομάζουν οι ντόπιοι.

Ένα αρχοντικό σπίτι χτισμένο στις αρχές του αιώνα με τον εξωτερικό χώρο διαμορφωμένο σε τρία επίπεδα, όπου το πράσινο και η φυσική ομορφιά επικρατούν.

Στον οικισμό της Σίβας διασώζονται σήμερα πλούσια πολεοδομικά και μορφολογικά στοιχεία, χαρακτηριστικά των οικισμών της Κρήτης κυρίως του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ου αι., όπως η αμφιθεατρική διάταξη των σπιτιών πάνω στη βόρεια πλαγιά ψηλού λόφου που «κοιτάζει» προς την περιοχή του Ηρακλείου, η πυκνή δόμηση και τα στενά σοκάκια, ιδιαίτερα στον πυρήνα του οικισμού.

Βρίσκεται στο νεώτερο κομμάτι του οικισμού της Σίβας στο δυτικό άκρο και αποτελεί ενδιαφέρον δείγμα κτιρίου με νεοκλασικές επιρροές, όπως αυτές εφαρμόστηκαν σε ημιαστικές περιοχές της Κρήτης, και είναι σημαντικό για τη μελέτη της ιστορίας της αρχιτεκτονικής.

ΟΙΚΙΑ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΣΑΚΑΛΑΚΗ, ΦΑΜΠΡΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙΚΙΑ ΟΙΚ. ΧΕΛΙΔΟΝΗ

Πολλά από τα σπίτια κυρίως στο ΒΑ τμήμα του παλιού οικισμού του Βενεράτου σώζουν στοιχεία παραδοσιακής αρχιτεκτονικής του 19ου – 20ου αι. Ένα τέτοιο είναι η Οικία ιδιοκτησίας Σακαλάκη.

Το μοναδικό αυτό κτίριο του οικισμού Προφήτη Ηλία Τεμένους του Ν. Ηρακλείου , εμφανίζει μορφολογικά στοιχεία αστικής κατοικίας και ταυτόχρονα αρχιτεκτονικές λύσεις που ανταποκρίνονται στις ανάγκες αγροτικής κατοικίας.

Σημαντικό κτίριο στο χωριό Βενεράτο είναι η οικία της οικογένειας Χελιδόνη, στο ισόγειο της οποίας διατηρείται σήμερα κτιστό πατητήρι.
Στο χωριό Βούτες διασώζεται η Οικία Τριγύρη.

Πρόκειται για την οικία του Καπετάν Τσαγκαραντώνη απο το Βενεράτο.

Στο Σκαλάνι διασώζεται το κτίριο της παλιάς φάμπρικας.

Στον οικισμό τον Δαφνών υπάρχει το παραδοσιακό κτίριο "Αροδαμός" όπου σήμερα στεγάζει την ομόνυμη ταβέρνα. Ένας χώρος φτιαγμένος από πέτρα και ξύλο, με αγάπη και μεράκι, στο οποίο κυριαρχεί η παραδοσιακή κουζίνα, η φιλοξενία και η ζεστή καρδία.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δαφνών στεγάζεται στον χώρο της παλιάς Φάμπρικας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 2007-2013
«ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ


Εγγραφή στα νέα μας

Subscribe to our newsletter to always be up to date! See more, learn more.
Click to listen highlighted text! Powered By Multix Co.