Καλώς ήρθατε στο Ενδοχώρα Ηρακλείου   Click to listen highlighted text! Καλώς ήρθατε στο Ενδοχώρα Ηρακλείου Powered By GSpeech
 

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Λαογραφικό Μουσείο Άνω Ασιτών

Οι κάτοικοι ενός ολόκληρου χωριού συνετέλεσαν στη δημιουργία του Λαογραφικού Μουσείου Άνω Ασιτών, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να διαφυλάξουν την ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου τους.

Το μουσείο ιδρύθηκε το 1995 από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άνω Ασιτών ενώ την προσπάθεια χρηματοδότησαν όλοι οι χωριανοί, οι οποίοι, ανάλογα με τις δυνατότητές του ο καθένας, προσέφεραν κομμάτι- κομμάτι τα εκθέματα που φιλοξενούνται σήμερα στο μουσείο.

Το Λαογραφικό Μουσείο Άνω Ασιτών είναι αφιερωμένο στους τελευταίους κτιστάδες πέτρας του χωριού, Χαράλαμπο Ανωγειαννάκη, Ιωάννη Χαραλαμπάκη και Ευάγγελο Χρονάκη. Στις αίθουσές του αναπαριστάται ένα παραδοσιακό κρητικό σπίτι, με σαλόνι, κρεβατοκάμαρα, κουζίνα και με την αποθήκη του, όπου διασώζονται παλιότερα εργαλεία, όπως το ξύλινο αλέτρι, αλλά και κασόνες για πέτρες που χρησιμοποιούνταν από τους κατοίκους του χωριού για να κτίσουν τα σπίτια τους. Στο σημείο αυτό, αξίζει να σημειωθεί ότι στις Άνω Ασίτες κυριαρχεί η πέτρα, γεγονός που κάνει τόσο ξεχωριστό το χωριό.

Το κτίριο, όπου φιλοξενείται σήμερα το Λαογραφικό Μουσείο Άνω Ασιτών κτίστηκε το 1880 ενώ από το 1920 ως το 1975 κατοικούσε εκεί η οικογένεια Μιχάλη και Αικατερίνης Αγιομυργιανάκη. Πριν από περίπου είκοσι χρόνια ιδρύθηκε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Ασιτών που αμέσως άρχισε να αναπτύσσει έντονη δραστηριότητα και αποφάσισε, το 1995, να αγοράσει το συγκεκριμένο κτίριο προκειμένου να στεγάσει το μουσείο που θα διατηρούσε ζωντανά τα ήθη και τα έθιμα του χωριού. Το έργο χρηματοδοτήθηκε το 2000 από το πρόγραμμα Leader. Η μελέτη και επίβλεψη του έργου ήταν του αρχιτέκτονα, Ηρακλή Πυρικάκη. Δίπλα από το μουσείο βρίσκεται ένας χώρος, όπου υπάρχει η σκέψη να στεγαστεί μία επέκταση προκειμένου να φιλοξενηθούν όλα τα εκθέματα του μουσείου. Η συλλογή, εξάλλου, καθημερινά εμπλουτίζεται αφού πολλοί είναι οι χωριανοί που επιθυμούν να προσφέρουν το δικό τους λιθαράκι στην προσπάθεια του συλλόγου.

Ο σύλλογος έχει ακόμα μία αίθουσα, χωρητικότητας περίπου 150 ατόμων, που βρίσκεται λίγα μέτρα πιο πάνω από το μουσείο και εκεί πραγματοποιεί όλες τις εκδηλώσεις του, όπως θεατρικές παραστάσεις.

Οι Άνω Ασίτες δέχονται περίπου τριάντα χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο ενώ το Λαογραφικό Μουσείο επισκέπτονται περισσότεροι από πέντε χιλιάδες.

Λαογραφικό Μουσείο Άνω Ασιτών πρόσοψη Λαογραφικό Μουσείο Άνω Ασιτών Είσοδος- Γάτα Εξωτερική όψη Λαογραφικού Μουσείου Άνω Ασιτών Εσωτερικό Λαογραφικού Μουσείου Άνω Ασιτών Είσοδος Λαογραφικού Μουσείου Άνω Ασιτών
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Μουσείο Μονής Γοργολαΐνη »

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 2007-2013
«ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ


Εγγραφή στα νέα μας

Subscribe to our newsletter to always be up to date! See more, learn more.
Click to listen highlighted text! Powered By Multix Co.