Καλώς ήρθατε στο Ενδοχώρα Ηρακλείου   Click to listen highlighted text! Καλώς ήρθατε στο Ενδοχώρα Ηρακλείου Powered By GSpeech
 

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Εκδηλώσεις

Για την καθημερινότητα των Κρητικών η φράση του Θουκυδίδη στον «Επιτάφιο του Περικλή» είναι θεμέλιο ζωής. Γιορτές, πανηγύρια, εκδηλώσεις και διάφορες μορφές ψυχαγωγίας και διασκέδασης συνθέτουν τον κορμό της παραδοσιακής Κρητικής καθημερινότητας.

Οι κοινωνικοί φορείς των χωριών, οι πολιτιστικοί σύλλογοι και εκκλησία με την αρωγή των αρμόδιων τμημάτων του Δήμου, πρωτοστατούν στους γιορτασμούς, εθνικούς ή τοπικούς, στις κοινωνικές τελετές και εκδηλώσεις, (αρραβώνες, γάμους, βαφτίσια), λατρείες τοπικών αγίων ή ξωκλησιών (τοπικά πανηγύρια, μουσικές βραδιές, συναυλίες), θεατρικές παραστάσεις, επιστημονικά συνέδρια, καλλιτεχνικές συναντήσεις (Διεθνές Συμπόσιο γλυπτικής), γιορτές – αντίδωρα προς τη φύση για την απλοχεριά παροχής των προϊόντων της (Γιορτή Κρασιού στις Δαφνές) και κάθε είδος και τρόπο καλλιέργειας σχέσεων που συσφίγγουν τις τοπικές κοινωνίες και δημιουργούν ακατάλυτες «φιλιές» στου κόσμου τα μήκη και τα πλάτη...

Όλες οι παραπάνω εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε όλη τη διάρκεια του χρόνου είτε υποστηρίζονται, είτε καθοδηγούνται, είτε συνδιοργανώνονται, είτε ενισχύονται, και «υποκινούνται» από το αρμόδιο Τμήμα Πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Ηρακλείου.

Εκδηλώσεις που πλαισιώνονται πάντοτε από ένθερμους αποδέκτες των προσκλήσεων σε μια ευρύτερη λειτουργία του «εμείς», σε μια θαυμαστή συνέχεια της «ανοιχτής καρδιάς» προς τον άνθρωπο και τις αξίες της «πρεπιάς», της «φιλιάς», της «αθρωπιάς», του «φιλότιμου».

Σε κάθε ευκαιρία ο κρητικός και ιδιαίτερα στα χωριά είναι πρόθυμος και έτοιμος να στήσει το γλέντι, ν’ αρχίσει το τραγούδι και το χορό, να μπει στο εσώψυχο του διπλανού, να σταθεί στα εύκολα και στα δύσκολα βοηθός και συναγωνιστής, στήριγμα και συναποδέκτης… Στη θλίψη και στη χαρά… Με την ίδια θέρμη και αλήθεια σε κάθε περίπτωση…

Ο επισκέπτης της σελίδας στις αντίστοιχες διευθύνσεις της ιστοσελίδας θα βρει σίγουρα εκδηλώσεις που ανταποκρίνονται στις επιθυμίες του για να ικανοποιήσει τις επιλογές του και να γνωρίσει την πολιτιστική ανάπτυξη και ακμή της Δημοτικής Περιφέρειας.

Το περίφημο Δαφνιανό κρασί ήταν γνωστό, όπως προαναφέρθηκε, από το 1271. Το προϊόν αυτό απετέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί ένα από τα κύρια προϊόντα του χωριού, σε συνδυασμό δε με την ποιότητά του κατέκτησε όχι μόνο την αγορά του Ηρακλείου αλλά και ολόκληρης της Κρήτης.

Πρόκειται για ένα θέατρο χτισμένο από πέτρα και ξύλο ανάμεσα σε ελαιόδεντρα, αμπέλια, χαρουπιές και άλλα στοιχεία της Κρητικής χλωρίδας. Κατασκευάστηκε το 2003 και λειτουργεί από τότε με μεγάλη επιτυχία βέβαια εκτός από τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή λαμβάνουν χώρα άλλα δρώμενα δίνοντας στον επισκέπτη γεύσεις καλλιτεχνικές από την Κρητική παράδοση.

Πριν ακόμα η ανθρώπινη φύση μάθει να επικοινωνεί με τη γλώσσα για την εκδήλωση των συναισθημάτων της , έμαθε να χρησιμοποιεί τα χέρια και την ψυχή, χαράζοντας την πέτρα μέσα στα σπήλαια…

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 2007-2013
«ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ


Εγγραφή στα νέα μας

Subscribe to our newsletter to always be up to date! See more, learn more.
Click to listen highlighted text! Powered By Multix Co.