Καλώς ήρθατε στο Ενδοχώρα Ηρακλείου   Click to listen highlighted text! Καλώς ήρθατε στο Ενδοχώρα Ηρακλείου Powered By GSpeech
 

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φυτοπροστασία στην ελιά κατά την τρέχουσα περίοδο

Φυτοπροστασία στην ελιά κατά την τρέχουσα περίοδο

 

Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέδωσε γεωργική προειδοποίηση η οποία αναφέρεται στους εχθρούς και τις ασθένειες που απειλούν ή προσβάλλουν τα ελαιόδενδρα την περίοδο που διανύουμε, καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης τους. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου, τηλέφωνο 2810282248.

Βλαστικά στάδια ελιάς ( ποικιλία Κορωνέϊκη):

Όψιμες περιοχές: Μικροί καρποί μεγέθους κόκκου σταριού.

Π Υ Ρ Η Ν Ο Τ Ρ Η Τ ΗΣ: (Prays oleae)

Στις όψιμες περιοχές ολοκληρώθηκε το βλαστικό στάδιο της καρπόδεσης. Στο δίκτυο παγίδευσης η πτήση της καρπόβιας γενιάς του πυρηνοτρήτη εξελίσσεται με μέτριους πληθυσμούς.

Οι νεαρές προνύμφες εισέρχονται στον καρπό από τον κάλυκα και αναπτύσσονται μέσα στον πυρήνα. Οι προσβεβλημένοι καρποί μαυρίζουν, ξηραίνονται και πέφτουν πριν την συγκομιδή.

Οδηγίες:

Συστήνεται ψεκασμός με εγκεκριμένα εντομοκτόνα κατά των νεαρών προνυμφών πριν περάσουν μέσα στον καρπό. Μεγαλύτερη ανάγκη προστασίας έχουν οι ελαιώνες χαμηλής καρποφορίας.

Χρόνος επέμβασης:

Όψιμες περιοχές: 31 Μαΐου – 3 Ιουνίου.

Με την επέμβαση αυτή αντιμετωπίζετε παράλληλα τον ρυγχίτη και την κηκιδόμυγα των βλαστών επιλέγοντας κατάλληλο σκεύασμα.

ΡΥΓΧΙΤΗΣ: (μπίμπικας) (Rhynchites cribripennis)

Μικρό σκαθάρι μεγέθους 0,5 εκ. χρώματος κεραμιδί με χαρακτηριστικό ρύγχος που τρέφεται στους νεαρούς καρπούς. Τα τελευταία χρόνια έχει προκαλέσει κατά τόπους σημαντικές προσβολές στην παραγωγή.

Τα ακμαία είτε για να τραφούν είτε για να ωοτοκήσουν σχηματίζουν με το ρύγχος τους τρύπες μορφής «κρατήρα» πάνω στην επιφάνεια των καρπών. Οι προνύμφες αναπτύσσονται μέσα στονπυρήνα προκαλώντας πρόωρη καρόπτωση.

Οδηγίες:

Στους ελαιώνες όψιμων περιοχών αμέσως μετά την ολοκλήρωση της καρπόδεσης συστήνεται συχνός έλεγχος της πυκνότητας πληθυσμού με τίναγμα κλαδιών πολύ νωρίς το πρωί πάνω σε λευκή επιφάνεια.

Περισσότερα από 3 - 4 ακμαία ανά κλάδο είναι ένδειξη επιζήμιου πληθυσμού και χρειάζεται καταπολέμηση. Επίσης πρέπει να γίνεται όταν έχετε διαπιστώσει ζημιά από ρυγχίτη στην παραγωγή τα δύο τελευταία χρόνια.

Συστήνεται συνδυασμένη αντιμετώπιση με τον πυρηνοτρήτη.

Ω Τ Ι Ο Ρ Υ Γ Χ Ο Σ : (Otiorrynchus cribricollis)

Μικρό νυχτόβιο σκαθάρι που κρύβεται την ημέρα μέσα στο χώμα και τη νύχτα ανεβαίνει στα δέντρα από τον κορμό. Προκαλεί χαρακτηριστικά περιφερειακά πριονωτά φαγώματα στα φύλλα και πτώση των καρπών μαζί με τον ποδίσκο ή πτώση μέρους του τρυφερού βλαστού.

Οδηγίες:

Σε ελαιώνες όψιμων περιοχών με ιστορικό προσβολών συστήνεται επέμβαση ή συνδυασμένη αντιμετώπιση με τον πυρηνοτρήτη ψεκάζοντας επιπλέον το λαιμό και τον κορμό των δέντρων.

ΑΚΑΡΕΑ: (Eriophyidae)

Συστήνεται αντιμετώπιση κυρίως σε δέντρα νεαρής ηλικίας των όψιμων περιοχών.

Π Ο Λ Λ Ι Ν Ι Α: (Pollinia pollini), ΑΣΠΙΔΙΩΤΟΣ: (Aspidiotus nerii) και ΠΑΡΛΑΤΟΡΙΑ:

(Parlatoria oleae)

Η αντιμετώπιση των κοκκοειδών επιτυγχάνεται κυρίως με καλλιεργητικές φροντίδες για βελτίωση της ζωτικότητας των δέντρων (αφαίρεση - απομάκρυνση προσβεβλημένων κλαδιών, διατήρηση καλής θρεπτικής κατάστασης). Η χημική αντιμετώπιση, όπου κρίνεται απαραίτητη μόνο, συμπληρώνει τις καλλιεργητικές φροντίδες.

Όψιμες περιοχές: 31 Μαΐου - 3 Ιουνίου.

Οδηγίες:

Χρησιμοποιώντας παραφινικά λάδια αντιμετωπίζετε συνδυασμένα ακάρεα και κοκκοειδή. Όμως χρειάζεται προσοχή διότι τα δέντρα δεν πρέπει να είναι διψασμένα (ποτίζετε 1-2 μέρες πριν τον ψεκασμό) και οι θερμοκρασίες των επόμενων δύο τουλάχιστον ημερών μετά τον ψεκασμό δεν πρέπει να ξεπερνούν τους 30οC.

Στην ιστοσελίδα http://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer-2/agricultural-warnings/188-irakleio του ΥΠΑΑΤ όπου αναρτώνται όλα τα ∆ελτία Γεωργικών Προειδοποιήσεων Π.Κ.Π.Φ.Π. & Φ.Ε. Ηρακλείου βρίσκεται κατάλογος των εγκεκριμένων δραστικών εντομοκτόνων και ακαρεοκτόνων της ελιάς. Ο κατάλογος είναι ενδεικτικός και μπορεί να τροποποιηθεί κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Χρησιμοποιείτε μόνο φυτοπροστατευτικά σκευάσματα εγκεκριμένα για την καλλιέργεια. ∆ιαβάζετε με προσοχή τις οδηγίες στην ετικέτα συσκευασίας και φροντίζετε να τηρούνται αυστηρά αποφεύγοντας κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΓΕΩΡΓΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Η Ευρώπη επενδύει στις αγροτικές περιοχές

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 2007-2013
«ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ


Click to listen highlighted text! Powered By Multix Co.