Καλώς ήρθατε στο Ενδοχώρα Ηρακλείου   Click to listen highlighted text! Καλώς ήρθατε στο Ενδοχώρα Ηρακλείου Powered By GSpeech
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ασθένειες του αμπελιού (επιτραπέζια σταφύλια στις πρώιμες περιοχές) την περίoδο που διανύουμε

Ασθένειες του αμπελιού (επιτραπέζια σταφύλια στις πρώιμες περιοχές) την περίoδο που διανύουμε

 

Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου εξέδωσε γεωργική προειδοποίηση η οποία αναφέρεται στους εχθρούς και τις ασθένειες που απειλούν ή προσβάλλουν τα αμπέλια την περίοδο που διανύουμε, καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης τους. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου, τηλέφωνο 2810282248, πληροφορίες κ. Νίκο Μπαγκή.

Ευδεμίδα: Αντιμετώπιση στα επιτραπέζια σταφύλια της πρώιμης και ενδιάμεσης ζώνης Ηρακλείου – Λασιθίου.

Μύγα της Μεσογείου: Επιτραπέζια σταφύλια . Συνδυασμένη αντιμετώπιση με ευδεμίδα.

Μην υποτιμάτε τα καλλιεργητικά μέτρα. Είναι η πρώτη γραμμή άμυνας στη φυτοπροστασία.

Η αποτελεσματικότητα των χημικών επεμβάσεων εξαρτάται άμεσα από τις καλλιεργητικές πρακτικές. Η ζώνη των σταφυλιών να διατηρείται ελεύθερη ώστε να υπάρχει επαρκής αερισμός και να φτάνει το φάρμακο στα σταφύλια. Σταφύλια κρυμμένα όπως και τα συμπαγή (σφιχτά) κατά κανόνα προσβάλλονται από κάποιο έντομο (ευδεμίδα, ψευδόκοκκο) ή κάποιο μύκητα ( βοτρύτη, όξινη σήψη) που δεν αντιμετωπίζονται εύκολα.

Περιορίστε τις καταπολεμήσεις στις απολύτως αναγκαίες όσο πλησιάζει η συγκομιδή και τηρείτε αυστηρά τους χρόνους αναμονής από την τελευταία επέμβαση.

Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών της περιόδου και των ανέμων, που συνήθως πνέουν ισχυροί κατά την διάρκεια της ημέρας, συνιστάται οι ψεκασμοί να γίνονται κοντά στο σούρουπο.

ΕΥΔΕΜΙΔΑ: (Lobesia botrana)

Γενικές πληροφορίες - Διαπιστώσεις :

- Στους ν. Ηρακλείου – Λασιθίου στην πρώιμη ζώνη, στην ενδιάμεση (μεταξύ πρώιμης και μεσοπρώιμης) και στην κάτω Μεσσαρά τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται αυξημένη δραστηριότητα (συλλήψεις, ωοτοκίες).

Οδηγίες :

Επιτραπέζια σταφύλια που θα συγκομιστούν στο τελευταίο δεκαήμερο του μήνα και μετά χρειάζονται προστασία.

Ενδεικτικές ημερομηνίες αντιμετώπισης στους ν. Ηρακλείου - Λασιθίου:

Πρώιμη - ενδιάμεση ζώνη Ηρακλείου – Λασιθίου και κάτω Μεσσαρά.

Επιτραπέζια : 20 – 21 Ιουλίου

Προσοχή. Να επιλέγονται σκευάσματα μικρής υπολειμματικής διάρκειας και να τηρούνται αυστηρά οι χρόνοι αναμονής πριν τη συγκομιδή.

ΜΥΓΑ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ (Ceratitis capitata)

Γενικές πληροφορίες – Διαπιστώσεις :

- Την φετινή περίοδο καταγράφηκαν υψηλοί πληθυσμοί στο δίκτυο παγίδευσης των εσπεριδοειδών (κύριοι ξενιστές) και σημαντικές προσβολές σε φρούτα που προηγούνται των σταφυλιών (βερίκοκα, ροδάκινα, αχλάδια, δαμάσκηνα κλπ), τα οποία συνήθως βρίσκονται κοντά στα αμπέλια.

- Προσβολές σε επιτραπέζια σταφύλια έχουν εμφανιστεί κατά θέσεις.

Οδηγίες :

- Τα σταφύλια που εμφανίζουν συμπτώματα και τα επιτραπέζια χονδρόρωγα σταφύλια που βρίσκονται σε περιοχές με ιστορικό ζημιών πρέπει να προστατευτούν. Οι αμπελουργοί μπορούν να κάνουν συνδυασμένη αντιμετώπιση με την ευδεμίδα.

Χρησιμοποιείτε σκευάσματα από τις λίστες εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Σε κάθε περίπτωση διαβάζετε προσεκτικά και εφαρμόζετε πιστά την ετικέτα.

 

Click to listen highlighted text! Powered By Multix Co.