Καλώς ήρθατε στο Ενδοχώρα Ηρακλείου   Click to listen highlighted text! Καλώς ήρθατε στο Ενδοχώρα Ηρακλείου Powered By GSpeech
 

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Έκδοση Υπουργικής Απόφασης για άμεση πώληση μικρών ποσοτήτων μελιού από μελισσοκόμους

Έκδοση Υπουργικής Απόφασης για άμεση πώληση μικρών ποσοτήτων μελιού από μελισσοκόμους

Από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εκδόθηκε η Υ.Α. Που δίνει την δυνατότητα σε μελισσοκόμους που διαθέτουν μελισσοκομικό βιβλιάριο να πωλούν απευθείας το μέλι τους (μέχρι 10 κιλά ανά κυψέλη και μέχρι 1.200 κιλά συνολικά το έτος) στον καταναλωτή και στην τοπική αγορά, δηλαδή μόνο στην Περιφερειακή Ενότητα όπου έχουν την εγκατάσταση τους (ΦΕΚ Β΄ 466/2019).

Αναλυτικά η απόφαση προβλέπει:

Όροι και προϋποθέσεις για την άμεση προμήθεια μικρών ποσοτήτων μελιού

1. Για την εφαρμογή της παρ. 3 του άρθρου 1 του Κανονισμού (ΕΚ) αριθμ. 852/2004, οι φορείς εγκαταστάσεων μελισσοκομίας, οι οποίοι διαθέτουν μελισσοκομικό βιβλιάριο σε ισχύ σύμφωνα με την αριθμ. 370910/14.5.2011 (Β΄ 642/28.5.2001) απόφαση, όπως ισχύει κάθε φορά, δύνανται να προμηθεύουν:

α) άμεσα στον τελικό καταναλωτή, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας μέσω των αγορών που βρίσκονται εντός της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία εδρεύουν οι εγκαταστάσεις μελισσοκομίας ή/και

β) στα τοπικά καταστήματα λιανικής πώλησης που προμηθεύουν άμεσα μέλι στον τελικό καταναλωτή και βρίσκονται εντός της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία εδρεύουν οι εγκαταστάσεις μελισσοκομίας, μέχρι δέκα (10) κιλά ιδιοπαραγόμενου μελιού ανά κυψέλη ετησίως και μέχρι συνολικής ετήσιας ποσότητας χιλίων διακοσίων (1.200) κιλών μελιού.

2. Οι φορείς των εγκαταστάσεων μελισσοκομίας τηρούν τους κανόνες που αναφέρονται στο Παράρτημα Ι του Κανονισμού (ΕΚ) αριθμ. 852/2004.

3. Απαγορεύεται η σύμφωνα με την παρ.1 προμήθεια μη ιδιοπαραγόμενων ποσοτήτων μελιού.

Καταχώριση και τήρηση Μητρώου φορέων εγκαταστάσεων μελισσοκομίας
1. Οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) των Περιφερειακών Ενοτήτων τηρούν Μητρώο των φορέων εγκαταστάσεων μελισσοκομίας που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας, το οποίο κοινοποιούν στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ενημέρωση του καταλόγου εγκεκριμένων και καταχωρισμένων εγκαταστάσεων του άρθρου 8 του π.δ.79/2007 (Α΄ 95), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.

2. Η καταχώριση των φορέων εγκαταστάσεων μελισσοκομίας στο Μητρώο της παρ.1 γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 του π.δ.79/2007 (Α΄95), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.

Συσκευασία και επισήμανση
1. Τα υλικά συσκευασίας που χρησιμοποιούνται είναι κατάλληλα για επαφή με τα τρόφιμα, σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθμ. 1935/2004.

2. Το μέλι φέρει ετικέτα με τις απαιτούμενες πληροφορίες, σύμφωνα με τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών και τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθμ. 1169/2011, καθώς και τον κωδικό αριθμό του μελισσοκόμου του άρθρου 4 της αριθμ. 370910/14.5.2001 απόφασης, όπως ισχύει κάθε φορά.

Έλεγχοι - κυρώσεις
1. Οι έλεγχοι για την τήρηση των διατάξεων της παρούσας διενεργούνται σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική και ενωσιακή νομοθεσία για τους ελέγχους στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης.

2. Στις περιπτώσεις μη συμμόρφωσης με τις διατάξεις της παρούσας, εφαρμόζονται οι διαδικασίες και οι κυρώσεις του ν. 4235/2014 και ιδίως τα άρθρα 3 έως 12, 22, οι παρ. 1, 2 περ. α΄ και β΄, 3, 4, 5 και 6 του άρθρου 23, καθώς και τα άρθρα 24, 25, 27 και 35.

Επισυνάπτεται η Υ.Α.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΓΕΩΡΓΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Η Ευρώπη επενδύει στις αγροτικές περιοχές

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 2007-2013
«ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ


Click to listen highlighted text! Powered By Multix Co.