Καλώς ήρθατε στο Ενδοχώρα Ηρακλείου   Click to listen highlighted text! Καλώς ήρθατε στο Ενδοχώρα Ηρακλείου Powered By GSpeech
 

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Διαδρομές

Το πλούσιο και ποικιλόμορφο φυσικό περιβάλλον, εξασφαλίζει στον κάθε ενδιαφερόμενο επισκέπτη του μια πρωτόγνωρη επαφή με τη φύση και με την ιδιαιτεροτητα της χλωρίδας και της πανίδας της περιοχής. Η άγρια ορνιθοπανίδα και γενικότερα η πανίδα έχει να επιδείξει μοναδικά στο είδος τους πουλιά καί όρνεα, εντυπωσιακά είδη εντόμων και σπάνια είδη άγριας ζωής, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον του επισκέπτη.

Τα ποικίλα σημεία φυσικού κάλλους (οι πηγές και τα φαράγγια, οι καρστικοί σχηματισμοί, οι ψηλές και απόκρημνες τομές των βράχων, τα πυκνόφυτα δασικά σημεία, η παρουσία αυτοφυών φυτών και βοτάνων, τα μεθυστικά αρώματα της φύσης, τα υπέροχα χρώματα της άγριας χλωρίδας) αποτελούν τα πάγια χαρακτηριστικά ενός αγνού περιβάλλοντος που συνδυάζεται με τους φροντισμένους αγρούς τις φυτείες και καλλιέργειες.

Έχουν καθοριστεί φυσικές διαδρομές και σημεία αναψυχής που διέρχονται από μοναδικά σημεία φυσικής ομορφιάς, αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικά μνημεία, μοναστήρια καί παλιές εκκλησίες, ιστορικούς τόπους – τοποθεσίες, σπήλαια, φαράγγια, παλιούς νερόμυλους, γέφυρες, εντυπωσιακά βράχια, κρήνες, πηγάδια, κ.λπ.

Χαρακτηριστικά και μόνο ως παραδείγματα αναφέρουμε τις διαδρομές στις Κάτω Ασίτες (Πρίνος, Μονή Γοργολαΐνη, κ.λπ.), στην Πυργού (παλαιά Μονή Χρυσοπηγής), στις Άνω Ασίτες (Καταφύγιο Ορειβατικού Συλλόγου, Φαράγγι Αγίου Αντωνίου, κ.λπ), στην Αυγενική (διαδρομή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους), στο Βενεράτο (φαράγγι, Άγιος Φανούριος, Μονή Παλιανής, κ.λπ), στον Προφήτη Ηλία (καστροπολιτεία Τεμένους), στην Κνωσό (Κνωσανό φαράγγι, Αγιά Ειρήνη), στο Σκαλάνι (φαράγγι Καρτερού) καί άλλες.

Όλες οι σχεδιασμένες διαδρομές, με ποδήλατο, μοτοσικλέτα, αυτοκίνητο, πεζοπορία, ομαδικές ή μοναχικές, αθλητικές ή απλές είναι μοναδικές εμπειρίες για τους εραστές της Φύσης.

Το Κνωσανό φαράγγι αναπτύσσεται σε μήκος που φτάνει τα 6 χλμ. και αποτελεί ουσιαστικά τη φυσική συνέχεια του Ιερού βουνού Γιούχτα. Είναι ένα από τα τρία φαράγγια του Οικολογικού-Αρχαιολογικού πάρκου του Γιούχτα. Εκτείνεται νότια των Αρχανών (Άγιος Μάμας), διατρέχει τον οικισμό των Αρχανών στη θέση Κάτω Μύλος, όπου αρχίζει το κομμάτι που είναι γνωστό ως Συλαμιανό φαράγγι. Το κομμάτι αυτό είναι πανέμορφο με λείους κουφωτούς βράχους και τεράστια πλατάνια, και είναι πολύ εύκολα προσβάσιμο με αυτοκίνητο, καθώς ο δρόμος περνάει μέσα από αυτό.

Το Ε4 είναι διεθνές μονοπάτι υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ορεινής Πεζοπορίας (E.W.V.) και έχει σχεδιαστεί και σηματοδοτηθεί από την Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας - Αναρρίχησης.

Η προτεινόμενη διαδρομή ακολουθεί τον οδικό άξονα Ηρακλείου - Μεσαράς με αφετηρία τον κόμβο του Γιόφυρου. Στον κόμβο στρίβουμε αριστερά και ακολουθούμε τις ταμπέλες προς Μοίρες. Στόχος της διαδρομής είναι η επίσκεψη σε επιλεγμένους οικισμούς μιας ιδιαίτερης γεωγραφικής περιοχής με ενδιαφέρον οικιστικό δίκτυο και κοινά πολιτισμικά και ιστορικά γνωρίσματα.

Περιοχή Προφήτη Ηλία

Η διαδρομή που ακολουθεί αποτελεί μια σύντομη πολιτιστική και ιστορική ξενάγηση μέσα στον φυσικό πλούτο της ευρύτερης περιοχής του Προφήτη Ηλία και των οικισμών που τον πλαισιώνουν. Το σύνολο της διαδρομής είναι περίπου 20 χιλιόμετρα. και πραγματοποιείται οδικώς ή με ποδήλατο.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 2007-2013
«ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ


Εγγραφή στα νέα μας

Subscribe to our newsletter to always be up to date! See more, learn more.
Click to listen highlighted text! Powered By Multix Co.