Καλώς ήρθατε στο Ενδοχώρα Ηρακλείου   Click to listen highlighted text! Καλώς ήρθατε στο Ενδοχώρα Ηρακλείου Powered By GSpeech
 

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2019

Η φέτα ως εθνικός διατροφικός θησαυρός – βασικές πληροφορίες

Με αφορμή την ανάδειξη στα μέσα μαζικής ενημέρωσης των σημαντικών επιτευγμάτων από ομάδα Ελλήνων ερευνητών για τον χαρακτηρισμό της φέτας, μέσω λεπτομερούς ταυτοποίησης των περιεχομένων πρωτεϊνών της, ο Ε.Φ.Ε.Τ. υπενθυμίζει στους καταναλωτές μερικές βασικές πληροφορίες για αυτόν τον εθνικό διατροφικό θησαυρό, με σκοπό την προστασία τους από δόλιες μεθόδους παραπλάνησης.

Στην ισχύουσα νομοθεσία, η "ΦΕΤΑ" ("FETA") αναγνωρίζεται ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) για το τυρί άλμης που παράγεται παραδοσιακά στην Ελλάδα από γάλα πρόβειο ή μίγμα αυτού με γίδινο, που προέρχεται αποκλειστικά από τις περιοχές Μακεδονίας, Θράκης, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου και του Νομού Λέσβου. Μεταξύ άλλων προϋποθέσεων για τον χαρακτηρισμό της φέτας, απαγορεύεται η παρασκευή "ΦΕΤΑΣ" ("FETA") από άλλο είδος γάλακτος, εκτός από τα παραπάνω ενώ το χρησιμοποιούμενο γίδινο γάλα δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30% κατά βάρος. Η περιεκτικότητα του γάλακτος σε λίπος πρέπει να είναι τουλάχιστον 6% κατά βάρος. Η φέτα έχει χρώμα λευκό, σχήμα σφηνοειδές ή ορθογώνιο παραλληλεπίπεδο, με ή χωρίς οπές, συμπαγή σύσταση χωρίς επιδερμίδα και διατίθεται σε διάφορες διαστάσεις και βάρη. Απαγορεύεται η προσθήκη συντηρητικών και αντιβιοτικών ουσιών στο τυρί και την άλμη.

Οι συνήθεις τρόποι νοθείας της φέτας για κερδοσκοπικούς σκοπούς είναι η ανάμιξη του γάλακτος με αγελαδινό ή η υπέρβαση της αναλογίας του μίγματος πρόβειου και γίδινου γάλακτος πάνω από την αναλογία του 30% κατά βάρος. Η νοθεία αυτή μπορεί να αποδειχθεί με βεβαιότητα μόνο μέσω εργαστηριακών αναλύσεων, ενώ οργανοληπτικά δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή η διαφορά της φέτας από άλλα παρόμοια λευκά μαλακά τυριά άλμης.

Η επισήμανση της φέτας, που κυκλοφορεί σε συσκευασμένη μορφή, με τις προβλεπόμενες από τη νομοθεσία ενδείξεις, συμβάλλει στην προστασία του καταναλωτή από φαινόμενα παραπλάνησης αλλά και του ίδιου του προϊόντος. Δεν θα πρέπει ο καταναλωτής να συγχέει τα προϊόντα που πωλούνται με την ονομασία "Λευκό τυρί" με την φέτα διότι παράγονται από άλλα είδη γάλακτος (π.χ. αγελαδινό) ή Τυρί από αιγοπρόβειο γάλα (ποσοστό γίδινου μεγαλύτερο από 30%).

Συγκεκριμένα, κάθε συσκευασία με τυρί "ΦΕΤΑ" θα πρέπει να φέρει υποχρεωτικά τις ακόλουθες ενδείξεις :

1. "ΦΕΤΑ" ("FETA").

2. Προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ).

3. Τυρί.

4. Επωνυμία και έδρα του παραγωγού – συσκευαστή.

5. Βάρος του περιεχομένου σε κιλά ή γραμμάρια (καθαρό βάρος και στραγγισμένο βάρος εφόσον περιέχεται σε άλμη).

6. ΦΕ – Αύξων αριθμός μέσου συσκευασίας – Ημερομηνία παραγωγής.

7. Ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας.

8. Μέγιστη υγρασία (ως 56%).

9. Ελάχιστη λιποπεριεκτικότητα επί ξηρού (από 43%).

10. Τις ενδεδειγμένες συνθήκες συντήρησης υπό ψύξη (συνήθως 2°- 4° C).

11. Πίνακα διατροφικής δήλωσης.

Επιπλέον των παραπάνω ενδείξεων, σε κάθε συσκευασία με τυρί "ΦΕΤΑ" είναι υποχρεωτική η σήμανση Πιστοποίησης του οργανισμού ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ.

Οι καταναλωτές έχουν μεγάλη δύναμη μέσω των επιλογών τους, ώστε να αναδεικνύονται και να προστατεύονται ποιοτικά προϊόντα προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης όπως η φέτα και να περιορίζονται τα φαινόμενα νοθείας με τους ελέγχους των συναρμόδιων αρχών. Στόχος του Ε.Φ.Ε.Τ. είναι η ενημέρωση του καταναλωτή με αίσθημα ευθύνης.

Σχέδιο ∆ράσης για τον επιβλαβή οργανισμό καραντίνας Xylella fastidiosa

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει καταρτίσει Σχέδιο ∆ράσης για τον επιβλαβή οργανισμό καραντίνας Xylella fastidiosa.

Το Σχέδιο έχει συνταχθεί από το Τμήμα Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της ∆/νσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του ΥπΑΑΤ, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της χώρας μας, όπως αυτές ορίζονται στο άρθρο 3α της Εκτελεστικής Απόφασης (ΕΕ) 2015/789 και λόγω αρμοδιότητας.

Το Σχέδιο ∆ράσης περιλαμβάνει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες των εμπλεκόμενων φορέων (Υπηρεσιών και ιδιωτών) και αποσκοπεί, αφενός στο να θωρακίσει τη Χώρα και να αποτρέψει την είσοδο του βακτηρίου Xylella fastidiosa στον Ελλαδικό Χώρο και αφετέρου, στη περίπτωση που το βακτήριο εντοπιστεί στον Ελλαδικό χώρο, το Σχέδιο ∆ράσης περιλαμβάνει μέτρα για την εκρίζωση και τον περιορισμό της εξάπλωσής του.

Οι οικείες υπηρεσίες φυτοϋγειονομικού ελέγχου των Περιφερειακών Ενοτήτων (ΠΕ) οφείλουν να καταρτίσουν ένα Σχέδιο ∆ράσης για την προστασία της Περιφερειακής τους Ενότητας από τον Επιβλαβή Οργανισμό Καραντίνας Xylella fastidiosa, που θα περιλαμβάνει τις δράσεις τους πριν την εμφάνιση του οργανισμού και μετά από αυτή (εφ’ όσον εμφανιστεί).

Στόχοι της κατάρτισης και εφαρμογής σχεδίου δράσης από τις ΠΕ είναι:

α) Η άμεση εξακρίβωση της πρώτης προσβολής ή των πρώτων προσβολών,

β) Η άμεση λήψη των μέτρων που προβλέπονται στην Εκτελεστική Απόφαση 2015/789/ΕΕ στις περιπτώσεις εξακρίβωσης της πρώτης προσβολής.

γ) Η διάθεση πόρων για την υλοποίηση δράσεων που σχετίζονται με την εφαρμογή της Εκτελεστικής Απόφασης 789/2015/ΕΕ, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.

δ) Η ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών χρηστών και του κοινού σε τοπικό επίπεδο.

ε) Η εφαρμογή και η καταγραφή εντατικής επισκόπησης στα σημεία κάθε Περιφερειακής Ενότητας που παρουσιάζουν αυξημένη πιθανότητα εισόδου του οργανισμού ή έχουν ευπαθείς καλλιέργειες.

στ) Η διενέργεια ελέγχων στην διακίνηση ευπαθών φυτών (π.χ. έλεγχοι στα φυτώρια, στους διακινητές κ.λ.π.).

ζ) Η Εκπαίδευση συνεργείων καταστροφής υλικού, προσωπικού και επαγγελματιών χρηστών, και

η) Η Συνεργασία με λοιπούς φορείς και υπηρεσίες της ΠΕ.

Επισυνάπτεται το Εθνικό Σχέδιο Δράσης.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΓΕΩΡΓΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Η Ευρώπη επενδύει στις αγροτικές περιοχές

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 2007-2013
«ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ


Εγγραφή στα νέα μας

Subscribe to our newsletter to always be up to date! See more, learn more.
Click to listen highlighted text! Powered By Multix Co.