Βλαχιανά

Σχετικά νεότευκτο οικιστικό συγκρότημα νοτιοδυτικά της Αυγενικής καταγράφεται για πρώτη φορά στην απογραφή Ν. Σταυράκη (1881) ως Κεράσα και Βλαχιανά. Η ζωή του οικισμού δεν φαίνεται να είχε μεγάλη διάρκεια μιας και μετά την απογραφή του 1940 δεν τον ξανασυναντάμε στους απογραφικούς καταλόγους.

Η πανοραμική θέα του οικισμού αποτελεί πόλο έλξης για σύγχρονους επενδυτές που αναστηλώνουν τα ερείπια του χωριού δημιουργώντας ωραία αγροτουριστικά καταλύματα ελκτικά για τον κάθε επισκέπτη.

Ενδιαφέρον σημείο επίσκεψης στον οικισμό (διαδρομή φυσικού κάλλους) είναι ο ιστορημένος ναός των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ, ο οποίος σύμφωνα με την επιγραφή του υπέρθυρου οικοδομήθηκε «εκ βάθρων και ιστορήθη» από τον παπά Μιχαήλ Μαρμαρά και τη γυναίκα του Σταματία το 1448, στοιχείο που παραπέμπει ότι ο ναός προϋπήρχε της ημερομηνίας αυτής.

Ο επισκέπτης μπορεί να εξασφαλίσει άνετη και ωραία διαμονή στους σύγχρονους ξενώνες που υπάρχουν στον οικισμό (Vila Kerasia Hotel) και να απολαύσει την ηρεμία και θέα με συνοδεία τα γευστικά εδέσματα και παραδοσιακά φαγητά από αγνά τοπικά προϊόντα.