Βούτες

Σε απόσταση 13 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο και σε υψόμετρο 240 μέτρων το χωριό Βούτες βρίσκεται πάνω στον οδικό άξονα Ηράκλειο – Άγιος Μύρων και ανήκε στα χωριά της «Παρακάνδιας», ενώ σήμερα είναι ενταγμένο στη Δημοτική Περιφέρεια του Δήμου Ηρακλείου.

Η πρώτη αναφορά στο χωριό βρίσκεται σε συμβολαιογραφικό έγγραφο του 1301, ενώ ταυτίζεται και με το όνομα Πληθιά (Plithea) που βρίσκεται στο Κατάστιχο των Εκκλησιών και μοναστηριών του 1320. Έκτοτε το συναντάμε σε όλες τις μεταγενέστερες απογραφές που διενεργήθηκαν στην Κρήτη.

Οι Βούτες και η περιοχή τους υπήρξαν θέατρο μεγάλων μαχών και συγκρούσεων σ’ όλες τις επαναστάσεις και κινήματα του 19ου αιώνα. Στο χωριό γεννήθηκε ο επαναστάτης και πολιτικός Γεώργιος Λιναρδάκης – Μαλεβυζιώτης, σύμβουλος της Εθνικής Συνέλευσης του 1866 και διοικητής Σφακίων το 1881.

Το χωριό είχε πλούσια αρχιτεκτονική με οικοδομήματα και σπίτια τα οποία όμως καταστράφηκαν ολοκληρωτικά κατά το φοβερό σεισμό του 1856 που έπληξε θανάσιμα το Ηράκλειο και πολλά ακόμα χωριά της περιοχής.

Ενδιαφέρουσα είναι η επίσκεψη στη φάρμα αλόγων που υπάρχει πάνω στη διαδρομή προς το ναό του Αγίου Γεωργίου όπου μπορεί να καταλήξει ο επισκέπτης και να χαρεί τη φύση, αλλά και να χρησιμοποιήσει εφόσον προετοιμαστεί κατάλληλα τον ξυλόφουρνο, τις υπαίθριες παραστιές – ψησταριές και το δροσερό νερό της βρύσης στον ωραία διαμορφωμένο αύλειο χώρο της εκκλησίας.

Ο Πολιτιστικός σύλλογος του χωριού δραστηριοποιείται σημαντικά διοργανώνοντας πανηγύρια την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου και στη γιορτή του Αγίου Γεωργίου (23 Απρίλη) με άφθονο ντόπιο κρασί, πλούσιο φαγητό και ζωντανή παραδοσιακή μουσική.