Γαλένι

Σε απόσταση 25,3 χιλιομέτρων από το Ηράκλειο πάνω στον οδικό άξονα προς Προφήτη Ηλία – Κυπαρίσσι και σε υψόμετρο 390 μέτρων βρίσκεται ο οικισμός Γαλένι.

Η ιστορία του χωριού είναι παλιά και η πρώτη αναφορά του ονόματός του βρίσκεται σε έγγραφο του 1375 που βρίσκεται ανάμεσα στα έγγραφα του Δουκικού Αρχείου του Χάνδακα. Από το 1577 καταγράφεται σε όλους τους απογραφικούς καταλόγους εκτός από τους πρόσφατους του 1940 και 1951, που φαίνεται ότι το χωριό είχε εγκαταλειφθεί, αλλά επανεμφανίζεται στις απογραφές από το 1961 κι έπειτα.

Είναι πλούσιο χωριό σε αμπελουργικά και ελαιοκομικά προϊόντα (σταφύλια, σταφίδα, κρασιά, λάδι, ελιές, κ.λπ.) με φιλόξενους και εργατικούς κατοίκους.

Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει και να αγοράσει ωραία και εμπνευσμένα χειροποίητα κοσμήματα από το εργαστήριο της Κοκοσάλη Ευαγγελίας που λειτουργεί στο χωριό, να απολαύσει το κέρασμα στο γραφικό καφενείο του και να καταθέσει την ευλάβειά του στο Ναό της Παναγίας της Γαλατιανής ή Γαλενιανής και να ακούσει την τοπική παράδοση για την οικοδόμησή της.