ΓΙΟΡΤΗ ΚΡΑΣΙΟΥ ΔΑΦΝΩΝ

Το περίφημο Δαφνιανό κρασί ήταν γνωστό, όπως προαναφέρθηκε, από το 1271. Το προϊόν αυτό απετέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί ένα από τα κύρια προϊόντα του χωριού, σε συνδυασμό δε με την ποιότητά του κατέκτησε όχι μόνο την αγορά του Ηρακλείου αλλά και ολόκληρης της Κρήτης.

Οι άριστες εδαφολογικές συνθήκες της περιοχής, καταξίωσαν και έδωσαν στις Δαφνές μια από τις τέσσερις ονομασίες προέλευσης ανωτέρας ποιότητας (ΟΠΑΠ) που υπάρχουν στην Κρήτη με το όνομα «ΔΑΦΝΕΣ», το οποίο προέρχεται από την ποικιλία σταφυλιού «ΛΙΑΤΙΚΟ».

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις «Γιορτή κρασιού Δαφνών», εκτός από την προσφορά ποιοτικής ψυχαγωγίας διακρίνονται για τον κοινωνικοοικονομικό τους ρόλο με την στήριξη της ντόπιας αγροτικής παραγωγής, – του κρασιού – το οποίο είναι αιτία και πραγματοποιούνται αυτές οι εκδηλώσεις και με το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένη η περιοχή μας.

Επίσης συμβάλλουν στη διατήρηση και διάδοση της πολιτιστικής μας ταυτότητας και κληρονομιάς, στη προστασία της παράδοση μας από τα ισχυρά και αλλεπάλληλα κτυπήματα που δέχεται μέσα σ’ αυτό το συνεχώς μεταβαλλόμενο και σε μεγάλο βαθμό καθοδηγούμενο κόσμο. Προσπαθούν, να αναδείξουν και να προβάλλουν την καλλιτεχνική δημιουργική ικανότητα των νέων, τα ήθη και έθιμα του τόπου, τις παραδοσιακές μορφές παραγωγής, τα οποία σιγά – σιγά σβήνουν μέσα στη λαίλαπα της παγκοσμιοποίησης της εμπορευσιμότητας και του ανταγωνισμού που επικρατεί σ’ όλους τους τομείς δραστηριότητας της κοινωνίας σήμερα.

Σήμερα την ευθύνη διοργάνωσης της γιορτής κρασιού, έχει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δαφνών ο οποίος έχει συστήσει οργανωτική επιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους όλων των συλλογικών φορέων του χωριού.

Πέρα από την προώθηση της Κρητικής παραδοσιακής διατροφής όλες τις ημέρες των εκδηλώσεων, αφιερώνεται ειδική βραδιά προβολής της Κρητικής διατροφής σε συνδυασμό με την προβολή των Δαφνιανών ερασιτεχνών οργανοπαιχτών οι οποίοι και πλαισιώσουν μουσικά την βραδιά αυτή. Η γιορτή κρασιού Δαφνών κατάφερε να καθιερωθεί σαν θεσμός πλέον και κάθε χρόνο προσελκύει χιλιάδες ντόπιους αλλά και ξένους επισκέπτες.

http://www.winefest-dafnes.gr/