Μία βόλτα στα στενά του Αγίου Μύρωνα

1. Στάση στη σκήτη του Αγίου Μύρωνος και επίσκεψη στο σπήλαιο του Αγιάσματος- σκήτη του Αγίου Μύρωνος με το θαυματουργό Αγίασμα τη μορφή του Δράκου που απωλίθωσε ο Άγιος και το πέτρινο κρεβάτι του Αγίου όπου και εκοιμήθη.

2. Επίσκεψη και προσκύνημα στο Ιερό Ναό Αγίου Μύρωνος οποίος είναι κτίσμα του 11ου αιώνα όπου βρίσκεται και ο τάφος του Αγίου Μύρωνα

3. Επίσκεψη στο σημερινό εκθετήριο του Ιερού Ναού το οποίο λειτουργούσε ως ελληνική σχολή και σήμερα λειτουργεί ως βιβλιοθήκη.

4. Επίσκεψη στο Πνευματικό κέντρο της Ενορίας όπου υπάρχουν εκθέματα της παλαιάς «φάμπρικας» και πηγάδι απ όπου αντλούσαν νερό για το άλεσμα των ελιών.

5. Επίσκεψη στον Ιερό Ναό του Δεσπότη Χριστού (Μεταμορφώσεως) όπου εβρίσκετο το πρώτο κοιμητήριο Αγίου Μύρωνος και όπου την 8η Αυγούστου 1866 μ. Χ. ευλογήθηκαν τα όπλα των Κρητών επαναστατών και πραγματοποιήθηκε η απελευθέρωση της επαρχίας Μαλεβιζίου. Το τοπίο είναι καταπληκτικό και εδώ γίνονται τα «Ραύκεια», πολιτιστικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου Μύρωνος κατά την καλοκαιρινή περίοδο από την 1η έως την 8η Αυγούστου κάθε έτους. Ανατολικά μπορούμε να δούμε την τοποθεσία «Δράκος» όπου κατά την παράδοση έγινε το θαύμα του Αγίου Μύρωνος.

6. Επίσκεψη στο δημοτικό σχολείο Αγίου Μύρωνος, κτίσμα του 1900 μ. Χ. με το μοναδικό ρολόι, σήμα κατατεθέν του χωριού όπου αποτελεί. Μπορεί κανείς να ανεβεί εσωτερικά του ρολογιού και να απολαύσει τη μοναδική θέα και από τους τέσσερις ορίζοντες – μοναδικό θέαμα.

7. Κατηφορίζουμε προς την παραδοσιακή «Καμάρα» όπυ και ο Ιερός Ναός της Παναγίας

8. Βγαίνοντας προς την πλατεία συναντάμε τον φούρνο και ανηφορίζουμε στην πλατεία της παλιάς κοινότητας του Αγίου Μύρωνος καις της έδρας του Καποδιστριακού Δήμου Γοργολαΐνη όπου μπορούμε να δούμε τα δύο αγάλματα των οπλαρχηγών του Μαλεβιζίου, Ιωάννη Μακράκη και Μιχαήλ Χατζάκη εκ Αγίου Μύρωνος και να προσκυνήσουμε στον υπόγειο Ιερό Ναό της Αγίας Φωτεινής

9. Επίσκεψη στο Αγροτικό Γυναικείο Συνεταιρισμό «Μελισσάνθη»

10. Περνώντας από την πλατεία σταματάμε στην μαρμάρινη φωτογραφία του συχωριανού μας Νικολάου Καλημεράκη ο οποίος έζησε στην Αμερική, ήταν ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος της Παγκρήτιας Ένωσης Αμερικής και υλοποίησε την κατασκευή του πρώτου σανατορίου της πόλης του Ηρακλείου το σημερινό Βενιζέλειο νοσοκομείο. Ο Νικόλαος Καλημεράκης έφερε το νερό στον Άγιο Μύρωνα.

11. Ανηφορίζουμε προς το «Πρόβαρμα» και επισκεπτόμαστε τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου και θαυμάζουμε από το «μπαλκόνι του Αγίου Μύρωνος» όλο το χωριό καθώς και τα γύρω χωριά.

12. Κατηφορίζοντας από τα παραδοσιακά στενά και επισκεπτόμαστε τον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων με τις μοναδικές τοιχογραφίες του 14ου αιώνος και θαυμάζουμε από εδώ την ωραία θέα βορειοανατολικά του Αγίου Μύρωνος.

13. Κατηφορίζοντας σταματάμε στην πλατεία του χωριού όπου βρίσκονται τα παραδοσιακά καφενεία και οι καφετέριες με τις ταβέρνες όπου μπορεί κανείς να γευτεί την ντόπια παραδοσιακή κουζίνα.