Νερόμυλοι

Νερόμυλοι Βενεράτου. Στον οικισμό του Βενεράτου διασώζονται δύο νερόμυλοι κρυμμένοι μέσα στην πυκνή βλάστηση στο φαράγγι του Βενεράτου. Ο μύλος του Πετρά όπου βρίσκεται μέσα στο φαράγγι, στο ύψος κάτω από την Αγία Ειρήνη και ο μύλος του Τσαγκαραντώνη στην αρχή του φαραγγιού λίγο πιο πάνω απο τον Άγιο Φανούριο.

Νερόμυλοι Αυγενικής. Στον οικισμό της Αυγενικής διασώζονται δυο νερόμυλοι. Ο «ΠΑΛΙΟΜΥΛΟΣ», όπου πρόκειται για ένα παλιό ερειπωμένο μύλο όπου δεσπόζει στην περιιχή του οικισμού, και ο νερόμυλος των Καλαϊτζίδων όπου βρίσκεται πολύ κοντά στο χωρίο μέσα σε μία περιπατητική διαδρομή φυσικού κάλλους με δυο γεφύρια και μια κρήνη. Ο μύλος βρίσκεται σε διαδικασία συντήρησης απο τους ιδιοκτήτες του ώστε να διατηρηθεί αυτό το μνημείο.

Μύλος του Τριαλώνη. Μεγάλο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον στον οικισμό τις Πυργούς δύο αλευρόμυλοι στη θέση “Καζόλα”.

Μύλος του επιτήδειου. Μεγάλο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον στον οικισμό τις Πυργούς δύο αλευρόμυλοι στη θέση “Καζόλα”.

Μύλος Μαραζή.

Στο φαράγγι του Καρτερού, χαμένος μέσα στην πυκνή βλάστιση, υπάρχει ο μύλος του Μαραζή. Η πρόσβαση στον νερόμυλο γίνεται μέσα απο ένα καλά διαμορφωμένο μονοπάτι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους που διασχίζει το φαράγγι.

Μύλος Σιγανού.

Στο φαράγγι του Καρτερού υπάρχουν τα ερείπια του μύλου Του Σιγανού στον οποίο σώζεται σε καλή κατάσταση ο χώρος που έδεναν τα ζώα. Ακριβώς κάτω από τον μύλο υπάρχει διαμορφωμένος χώρος αναψυχής κάτω από πελώρια πλατάνια. Πάνω απο τον Μύλο υπάρχει το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου.