Οινοποιείο Δουλουφάκη

Βρισκόμαστε στην Κρήτη, το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας. Το νησί μας έχει μακρόχρονη και συνεχή ιστορία στην αμπελοκαλλιέργεια και την παραγωγή κρασιού, η οποία ξεκινάει 4000 χρόνια πριν. Το οινοποιείο και οι αμπελώνες μας βρίσκονται στην καρδιά της αμπελουργικής ζώνης των Δαφνών, για την οποία υπάρχουν ιστορικές αναφορές σχετικά με την παραγωγή του περίφημου Malvasia οίνου. Γενικά, στην Κρήτη οι καιρικές συνθήκες είναι πολύ καλές κάθε χρόνο. Το ξηρό κλίμα δεν επιτρέπει πολλές ασθένειες στα αμπέλια και μας διευκολύνει να παράγουμε ποιοτικό προϊόν μη επιβαρυμένο από φυτοφάρμακα.

Η οικογένειά μου ασχολείται επαγγελματικά με την παραγωγή οίνου από το 1930. Συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση, πήγα για Οινολογικές σπουδές στην Ιταλία και το 1992, σταδιακά, αναδιάρθρωσα τους αμπελώνες και εκσυγχρόνισα τον εξοπλισμό του οινοποιείου. Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται στους αμπελώνες μας είναι γηγενείς κρητικές ποικιλίες και διεθνείς. Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες είναι 100 στρέμματα. Διαθέτουμε με αρκετή πρώτη ύλη για τις ανάγκες του μικρού οικογενειακού μας οινοποιείου, το οποίο δεν εμφιαλώνει μεγάλες ποσότητες.

Οι περισσότερες κρητικές ποικιλίες σταφυλιών είναι λευκές. Είμαστε από τους πρώτους που αναπτύξαμε και προβάλλαμε μια από τις καλύτερες ποικιλίες της Ελλάδας και ίσως την καλύτερη της Κρήτης, τη λευκή Κρητική ποικιλία Βιδιανό. Το Βιδιανό είναι μια full body ποικιλία η οποία δίνει πολύ ωραία φρέσκα κρασιά, καθώς και πολύ καλά κρασιά με ζύμωση σε βαρέλι. Το Βιδιανό κρασί αντέχει πολύ στη δεξαμενή οινοποίησης αλλά και στο ράφι, κάτι που επιτρέπει την παραμονή της φιάλης για ακόμη περισσότερο χρονικό διάστημα στα σημεία πώλησης, χωρίς επιβάρυνση του προϊόντος. Επίσης, έχουμε ξεκινήσει πειραματικά την παραγωγή αφρώδους οίνου από Βιδιανό, και αναμένουμε να μας εκπλήξει με τα χαρακτηριστικά του. Στις λευκές ποικιλίες που καλλιεργούμε ανήκει και η Βηλάνα, η Malvasia, το Μοσχάτο και το Ασσύρτικο. Η Βηλάνα είναι μια πολύ καλή ποικιλία που δίνει δροσερά λευκά κρασιά, καθώς και οι αρωματικές ποικιλίες Malvasia di Candia Aromatica και Μοσχάτο. Η Malvasia di Candia Aromatica ήταν διάσημη από την εποχή της Ενετοκρατίας στο νησί μας.

Στην Κρήτη υπάρχουν πολλές λευκές ποικιλίες σταφυλιών, αλλά μόνο τρεις ερυθρές: Το Λιάτικο, το Κοτσιφάλι και το Μαντηλάρι. Το Λιάτικο καλλιεργείται κατά κύριο λόγο στην περιοχή μας και είναι Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης Δαφνές. Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα και φινετσάτη ερυθρή ποικιλία, που δίνει κρασιά με λιγότερο όγκο και εκπλήσσει με τη διαφορετικότητά της. Το Κοτσιφάλι οινοποιείται σε χαρμάνια με το Syrah, στα Enotria Ροζέ και Enotria Ερυθρό, ενώ το Μαντηλάρι δίνει κρασιά με έντονο κόκκινο χρώμα. Έχουμε επιλέξει να καλλιεργούμε Syrah και Cabernet Sauvignon, ποικιλίες που έχουν εγκλιματιστεί πλήρως στην περιοχή μας και μας δίνουν πολύ καλά κρασιά. Το Cabernet Sauvignon είναι το κρασί Άσπρος Λαγός, ενώ το κρασί Syrah πρόκειται να αλλάξει όνομα και ετικέτα σύντομα. Συνοψίζοντας, αναφέρουμε ότι σαν οινοποιείο έχουμε τη δυνατότητα να παράγουμε, να οινοποιούμε και να εμφιαλώνουμε αυτόνομα, γεγονός που μας επιτρέπει να κρατάμε τις τιμές σε καλά επίπεδα. Είμαστε περήφανοι που στην Ελλάδα έχουμε την καλύτερη φήμη σύμφωνα με τους καταναλωτές, για τη σχέση ποιότητας-τιμής των προϊόντων μας.

Το οινοποιείο μας είναι επισκέψιμο. Μπορείτε να έρθετε (κατόπιν συνεννόησης) για να σας δείξουμε το χώρο του οινοποιείου και τον τρόπο παραγωγής των κρητικών κρασιών μας.

Στην αίθουσα γευσιγνωσίας μπορείτε να δοκιμάσετε τα κρασιά μας, να γνωρίσετε τα χαρακτηριστικά τους και να μιλήσουμε για τις ποικιλίες των σταφυλιών και τον κρητικό αμπελώνα.

Επικοινωνία:
ΔΑΦΝΕΣ – ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Τ.Κ. 70011
Τηλ: 2810 792017
ΦΑΞ 2810 792260
wines@cretanwines.gr
www.cretanwines.gr/el/oinopoieio-m/geysignosies-kritikon-krasion-m