Παραγωγοί βιολογικών γεωργικών προϊόντων

Φρούτα – Κηπευτικά – Χόρτα

Ο Κρητικός στη διατροφή του έχει εντάξει απαραιτήτως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια παίζουν και είναι διεθνώς γνωστό ότι καταναλώνει αρκετά απ’ αυτά σε καθημερινή σχεδόν βάση. Γιαυτό και φροντίζει απαρέγκλιτα για την ποιότητα και τη φυσική παραγωγή τους.

Η παραδοσιακή δίαιτα των Κρητικών περιλάμβανε ελαιόλαδο που κάλυπτε περίπου το 1/3 των ημερήσιων αναγκών σε ενέργεια, και επίσης δημητριακά, κυρίως ψωμί, λαχανικά και φρούτα. Σε μικρότερο βαθμό η διατροφή των Κρητικών περιλάμβανε τυρί, γάλα, αυγά, θαλασσινά και λίγο κόκκινο κρασί με κάθε γεύμα. Σήμερα, παρά την αλλαγή του τρόπου ζωής, οι Κρητικοί ακόμα χρησιμοποιούν πολλά αγνά προϊόντα στη διατροφή τους, όπως είναι το κρέας ελεύθερης βοσκής, αυγά, τυρί, θαλασσινά, κ.α.

Ο Κρητικός συνεχίζει να καταναλώνει φρούτα (βερίκοκα, δαμάσκηνα, σταφίδα, σύκα, κ.λπ.), κηπευτικά (φασόλια, μελιτζάνες, μπάμιες, πιπεριές, κρεμμύδια), και χορταρικά νωπά (σαλάτες, ή ορεκτικά) και μαγειρεμένα με διάφορους τρόπους ή τα συντηρεί (σε ξύδι, σε αλατόνερο – σαλαμούρα, ή αποξηραμένα στον ήλιο ή στο φούρνο, κ.λπ.)

Τα φρούτα, τα κηπευτικά και τα χόρτα (κυρίως τα αγριόχορτα) έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, ελάχιστη ή καθόλου περιεκτικότητα λίπους, δεν έχουν χοληστερόλη και αποτελούν σπουδαία ή και μοναδική σχεδόν πηγή βιταμινών, μετάλλων, ιχνοστοιχείων και φυτικών ινών.

Από τις ανασκαφές στο ανάκτορο της Κνωσού και συγκεκριμένα από τις αποθήκες του ανακτόρου γνωρίζουμε ότι από τα μινωικά χρόνια καλλιεργούνταν και φυλάσσονταν διάφορα όσπρια (φακές, λάχαρη, κουκιά, ρεβίθια, κ.λπ.), προϊόντα που έχουν εμπλουτιστεί και καλλιεργούνται παραδοσιακά διατηρώντας έτσι τη νοστιμιά τους και την ιδιαίτερα ωραία γεύση τους.

Τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει την εμφάνισή τους και στη Δημοτική Περιφέρεια του Ηρακλείου εγκαταστάσεις θερμοκηπίων στις οποίες εφαρμόζονται όλες οι σύγχρονες τεχνικές καλλιέργειας και ακολουθούνται σχολαστικά οι κανόνες ασφάλειας και υγιεινής, παράγοντας προϊόντα μεγάλης ποικιλίας και άριστης ποιότητας, κυρίως ντομάτες, αγγούρια, πιπεριές, μελιτζάνες και φασολάκια.

Στην ύπαιθρο εκτός θερμοκηπίων καλλιεργούνται συστηματικά κηπευτικά (πατάτες, αγγουράκια, ντομάτες, αγκινάρες, φασολάκια, μπάμιες, κουκιά, μαρούλια, καρώτα, κ.λπ.) και χορταρικά (ραδίκια, παντζάρια, λάχανα, κουνουπίδια, μπρόκολα, σταμναγκάθι, βλίτα, κ.λπ.), καθώς και καρπού¬ζια και πεπόνια και μποστανικά φημισμένα για την ποιότητά τους. Υπάρχουν ακόμη και δεντροκαλλιέργειες, με εσπεριδοειδή, μήλα, ρόδια, αχλάδια.

Σημαντικό στοιχείο της Κρητικής διατροφής είναι τα χορταρικά. Καλλιεργήσιμα ή άγρια (ραδίκια, αντίδια, πράσα, σέλινα, άγρια χόρτα κάθε εποχής, βολβοί, ρίζες, κ.λπ.) αποτελούν απαραίτητα συμπληρώματα της Κρητικής διατροφής. Πολλά από τα οποία θά γευτείτε κατά τις επισκέψεις σας στα 24 χωριά της Δημοτικής περιφερειακής ενότητας του Δήμου Ηρακλείου.

Επίσης, η τέχνη των γυναικών στις σπιτικές ζύμες, τα προζυμένια ψωμιά και τους ντάκους, τα παξιμάδια, τα λαδοκούλουρα και τα γλυκά με μέλι, πετιμέζι, ξηρούς καρπούς και σουσάμι, αποτελούν γευστική εμπειρία για τους γευσιγνώστες και για τους κυνηγούς της ποικιλίας των γευστικών απολαύσεων.

Το «μικροκλίμα» της Περιφερειακής ενότητας, η μεγάλη ηλιοφάνεια, οι σύγχρονες καλλιεργητικές τεχνικές, η παγιωμένη καλλιεργητική παράδοση και η μαγειρική τέχνη αποτελούν τους παράγοντες για την καλή φήμη και την υψηλή ποιότητα των αγροτικών προϊόντων της Περιφερειακής ενότητας του Δήμου Ηρακλείου και θεσμοποιούν μια διαρκή γευστική πρόκληση…

Βούτες

Μαρκάκης Μιχάλης, τηλ: 6944727607 – πιπεριές-θερμοκήπιο-βιολογικά

Παπαδάκης Μιχάλης, τηλ: βιολογικά οπωροκηπευτικά

Ρουκάνι

Δακανάλης Αλέκος, τηλ: 697 7777 856

Θερμοκηπιάκι – Τσιμπούκας Δημήτρης και Αλέκος

Βασιλειές

ΓΙΑΝΝΙΔΑΚΗΣ Ν. – ΒΟΥΚΥΚΛΑΚΗ . ΟΕ MINOAN FRUITS
ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΦΡΟΥΤΩΝ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΒΑΣΙΛΕΙΕΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Τ.Κ. 71409
ΤΗΛ 2810233685 ΦΑΞ 2810233663
info@minoanfruits.gr
http://www.minoanfruits.gr