Πενταμόδι

Παμπάλαιο χωριό της Δημοτικής Περιφέρειας του Καλλικρατικού Δήμου Ηρακλείου, χτισμένο σε υψόμετρο 320 μέτρων και σε απόσταση 17 περίπου χιλιομέτρων από την πόλη. Για να επισκεφτεί κανείς το χωριό ακολουθεί τον οδικό άξονα προς Μεσαρά, στρίβει δεξιά στη διακλάδωση μετά από 4,2 χιλιόμετρα προς Βούτες και η νέα διακλάδωση προς τα δεξιά επίσης οδηγεί στο Πενταμόδι.

Για πρώτη φορά αναφέρεται σε συμβολαιογραφικά έγγραφα του 1271. Αναγράφεται επίσης συχνά και σε μετέπειτα συμβόλαια. Από αυτά μαθαίνουμε ότι το 1348 ήταν πεζικό φέουδο και ανήκε στον δικηγόρο και ποιητή Στέφανο Σαχλίκη που κληρονόμησε από τον πατέρα του, όπου έζησε εκεί ως το τέλος της ζωής του, αφού κατασπατάλησε όλη την άλλη περιουσία του.

Έκτοτε το συναντάμε σε όλες τις επόμενες απογραφές από το 1577 και μετά. Ετυμολογικά το όνομά του προέρχεται από το βυζαντινό «μόδιον» (μονάδα βάρους, μήκους και έκτασης), πράγμα που οδηγεί στον ισχυρισμό ότι πρόκειται για χωριό της Β΄ βυζαντινής περιόδου και ίσως αρχαιότερο.

Το σημερινό χωριό είναι πλούσιο σε παραγωγή αμπελουργικών (σταφύλια, κρασιά, ρακή), αλλά και άλλων αγροτικών προϊόντων, όπως ελαιοκομικά, κηπευτικά κ.λπ.

Στο χωριό υπάρχει μια πανέμορφη βενετσιάνικη Κρήνη με το οικόσημο του οίκου των Veneti Nobilli (βενετσιάνων ευγενών), Querini που θεωρείται ένα μνημείο από τα ομορφότερα του 15ου αιώνα.

Στον επισκέπτη του χωριού παρέχεται η δυνατότητα γευστικών απολαύσεων με ντόπια και αγνά προϊόντα στο κατάστημα εστίασης που λειτουργεί, ενώ στη Vila Irini απολαμβάνει μια ήσυχη και ωραία διαμονή με τις ανέσεις και την ομορφιά που παρέχει.

Οι κυριότερες εκκλησίες του είναι του Αγίου Νικολάου και της πολιούχου Αγίας Παρασκευής, όπου τελείται το ετήσιο πανηγύρι στις 26 Ιουλίου, σε μια έκταση με πλούσια βλάστηση. Στον ίδιο χώρο το καλοκαίρι διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Ο πολιτιστικός σύλλογος του χωριού διοργανώνει σημαντικές εκδηλώσεις ποικίλου περιεχομένου με συνέδρια, ενημερωτικές ημερίδες και διήμερα, εσπερίδες, καλλιεργητικές πρακτικές, παιδικά θεατρικά δρώμενα και παιχνίδια και άλλες πολιτιστικές δράσεις.