Σίβα

Η Σίβα είναι χωριό και ομώνυμο που κι αυτό εντάχτηκε στην Περιφερειακή Δημοτική επικράτεια του Δήμου Ηρακλείου σύμφωνα με το πρόγραμμα «Καλλικράτης». Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 280 μέτρα και απέχει 18,2 χλμ. πάνω στον οδικό άξονα Ηρακλείου – Μεσαράς.

Η αρχαιότερη καταγραφή του ονόματος του χωριού συναντιέται σε έγγραφο του Δουκικού αρχείου του Χάνδακα το 1378. Στη συνέχεια αναγράφεται σε όλες τις καταγραφές από το 1577 μέχρι σήμερα. Η σημαντικότερη ιστορική παρουσία του 19ου αιώνα (αιώνας των κρητικών επαναστάσεων) στο χωριό είναι αυτή του καπετάν Αηνικολιώτη (από τον οικισμό Άγιος Νικόλαος στην περιοχή του Χάρακα) που έδρασε ιδιαίτερα κατά την επανάσταση του 1866.

Σπουδαία θρησκευτικά, ιστορικά αρχιτεκτονικά, αρχαιολογικά και πολιτιστικά μνημεία κοσμούν το χωριό όπως η βυζαντινή τοιχογραφημένη εκκλησία της Αγίας Παρασκευής με ωραίες αγιογραφίες που χρονολογείται στη Β΄ Βυζαντινή περίοδο, η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου με το πανέμορφο και σπάνιο ξυλόγλυπτο τέμπλο της, της Παναγίας, του Αγ. Ιωάννου, του Αγ. Γεωργίου του Λειβαδιώτη και άλλες στην περιφέρειά του.

Σημεία φυσικού κάλλους και αναψυχής θα βρει ο επισκέπτης στο πάρκο του χωριού δίπλα στην Αγία Παρασκευή, στην γραφική «Κάτω Βρύση» με πλυσταριό και σκάφες δίπλα στη βρύση, στην «Πάνω Βρύση» που είναι χτίσμα του 1934 και σε αρκετά ακόμη σημεία της περιφέρειας του χωριού.

Εντυπωσιακή είναι και η παραδοσιακή αρχιτεκτονική που διατηρείται και ανακαινίζεται με τις προσπάθειες των κατοίκων παρουσιάζοντας την αρχιτεκτονική ιστορία του χωριού. Ενδεικτικά αναφέρονται οι αναπαλαιωμένες οικίες Κοκορδούλη και Λυδάκη εντυπωσιακά καλαίσθητες και ιστορικές.

Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την αμπελοκαλλιέργεια, την ελαιοκομία, τα κηπευτικά. Στο χωριό εδρεύει και λειτουργεί η οινοποιητική μονάδα «Silva – Δασκαλάκη» με ονομαστά κρασιά (το χωριό είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα «Δρόμοι του Κρασιού»), ενώ ωραίες βραδιές μπορεί να περάσει κανείς στα ρακοκάζανα του χωριού στη περίοδο παραγωγής του προϊόντος.

Ο πολιτιστικός σύλλογος του χωριού « Η Σίβα» διοργανώνει κάθε χρόνο ενδιαφέρουσες πολιτιστικές εκδηλώσεις.