Τυροκομικά Προιόντα

Η κτηνοτροφία και ιδιαίτερα η εκτροφή αιγών και προβάτων αποτελεί ιδιαίτερα ανεπτυγμένο κλάδο στην Περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου. Το κοπάδι (μικρό ή μεγάλο) για τον κρητικό της υπαίθρου είναι από τα βασικά συστατικά της αγροτικής ζωής.

Η κτηνοτροφία εξαιτίας του γεωγραφικού ανάγλυφου που περιλαμβάνει πολλές ορεινές και ημιορεινές εκτάσεις με φτωχή βλάστηση, είναι ιδανικό για την εκτροφή αιγοπροβάτων και την παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων (κρέας, τυρί, γάλα, κ.λπ.). Στη Δημοτική περιφέρεια υπάρχουν περισσότερες από 15 στάνες (μάντρες αιγοπροβάτων).

Έτσι ποικίλα τυροκομικά προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας παράγονται στο νησί, που αποτελούν βασικά συστατικά της κρητικής διατροφής όπως το γιαούρτι, η γραβιέρα (ΠΟΠ), η ξινομυζήθρα (ΠΟΠ), η γλυκομυζήθρα ο ξηρός ή ο νωπός ανθότυρος (μυζήθρα), το κεφαλο¬τύρι, το τυροζούλι, το τυρομάλαμα και το στακοβούτυρο, το λαδοτύρι.

Πιο γνωστά από τα παράγωγα προϊόντα του γάλακτος είναι ο ξινόχοντρος, που παρασκευάζεται από ξινισμένο γάλα και χοντραλεσμένο στάρι, οι χυλοπίτες, τα διαφόρων ειδών μυζηθροπιτάκια και τυροπιτάκια, η στάκα, μεζές σε μορφή χυλού που δημιουργείται κατά την παραγωγή του στακοβούτυρου, και ο περίφημος ντάκος στον οποίο ανάλογα τη συνήθεια του κάθε χωριού χρησιμοποιούν ντομάτα με φέτα, ξινομυζήθρα, στραγγιχτό γιαούρτι ή κάποιο άλλο ντόπιο γαλακτοκομικό παρασκεύασμα.

Οι διάφορες μορφές μυζήθρας και ανθότυρου είναι η βάση και για πολλά παραδοσιακά γλυκά. Πιο γνωστά είναι τα λυχναράκια και τα ανεβατά καλλιτσούνια που γίνονται με νωπό ανθότυρο, τα γαλοκούλουρα και το γαλακτομπούρεκο .

Τα γαλακτομικά προϊόντα και γλυκά κατέχουν σημαντική θέση στη φημισμένη κρητική κουζίνα και αποτελούν τη βάση για πολλά παραδοσιακά πιάτα και προϊόντα που παράγονται και προωθούνται κυρίως από τους γυναικείους συνεταιρισμούς που έχουν συσταθεί στα χωριά.

Στα κτηνοτροφικά προϊόντα συγκαταλέγονται και τα καπνιστά κρεατικά, όπως το απάκι, το λουκάνικο, καθώς και τα άλλα παράγωγα όπως το σύγλινο (τσιγαριστό διατηρούμενο στο λίπος του), η πηχτή (τσιλαδιά, διατηρούμενη στο ζελέ του κρέατος) που παρασκευάζονται με παραδοσιακό τρόπο και ανάλογα με την εποχή προσφέρονται στα εδεσματοπωλεία, ρακάδικα, ουζερί και μεζεδοπωλεία της περιοχής.

Κάτω Ασίτες

Τριανταφυλλάκη Ελένη – οικοπαραγωγή τυροκομικών προϊόντων

Άνω Ασίτες

Τυροκομείo Παρασύρη Χαρίκλεια του Ιωάννη, τηλ: 2810 861364

Αυγενική

Τυροκομείο Σημαιουδάκης Ραφαήλ, τηλ: 6976076811

Καλού

Μεταξάκη Αγάπη, τηλ: 6938391304 – οικοπαραγωγή χόντρου, ξινομυζήθρας

Ρουκάνι

Αφοί Ζερβού ΟΕ Τυροκομείο, τηλ: 6942815196

Σκαλάνι

Οψιμάκης Γιάννης (οικοπαραγωγή τυροκομικών προϊόντων)