Αυγενική

Όμορφο και πλούσιο χωριό της Δημοτικής Περιφέρειας του Δήμου Ηρακλείου χτισμένο σε υψόμετρο 310 μέτρων και απέχει 20,7 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο στον οδικό άξονα προς Μεσαρά – Φαιστό.

Για πρώτη φορά αναφέρεται με το όνομα Ευγενική το 1391 σε έγγραφο του Δουκικού Αρχείου και από το 1577 δε λείπει από καμία απογραφή από όσες έγιναν στην Κρήτη. Από την Αιγυπτιακή απογραφή (1834) μέχρι σήμερα το χωριό απογράφεται Αυγενική.

Η επίσκεψη στο χωριό έχει να προσφέρει σημαντικές εμπειρίες. Οι δυο παλιοί νερόμυλοι («Παλιόμυλος» και «του Καλαϊτζή») είναι ενδιαφέροντα σημεία επίσκεψης. Ο δεύτερος μάλιστα είναι ενταγμένος σε μια ωραία περιπατητική διαδρομή φυσικού κάλλους την οποία κοσμούν δυο παλιά γεφύρια, Μπεϋρούτ Πασά και Μαστρογιώργη Φραγκούλη στη θέση «Καμάρα», που καταλήγουν στην όμορφη παλιά κρήνη.

Στο χωριό επίσης έχει τις εγκαταστάσεις του το Πρότυπο Οινοποιείο της Ένωσης Ηρακλείου που επεξεργάζεται τα μοναδικά σταφύλια της περιοχής, παράγοντας τα φημισμένα κρασιά ονομασίας ΠΟΠ (λευκοί, ερυθροί, ροζέ – ερυθρωποί, λιαστοί οίνοι) που τα διακινούνται διεθνώς.

Μέσα και γύρω από τον οικισμό υπάρχουν 15 ναοί με πολιούχο την Αγία Μαρίνα, αρκετές από τις οποίες είναι ιστορικές με σημαντική αρχιτεκτονική και βυζαντινές αγιογραφίες (π.χ. Αρχάγγελος Μιχαήλ στη θέση «Βλαχιανά»).

Το χωριό, όπως και αρκετά άλλα της ευρύτερης περιοχής είναι ενταγμένο στο ολοκληρωμένο δίκτυο «Δρόμοι του Κρασιού» εξαιτίας της συστηματικής καλλιέργειας ποικιλιών σταφυλιών απ’ τα οποία παράγονται φημισμένα και διεθνώς αναγνωρισμένα είδη κρασιών.

Ο πολιτιστικός σύλλογος οργανώνει κάθε χρόνο στις 24 Ιουνίου Κλήδονα στη γραφική «Κάτω Βρύση» του χωριού και Δεκαήμερες (11 -17 Ιουλίου) εκδηλώσεις με θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις που πλαισιώνουν την γιορτή της πολιούχου και κλείνουν με πλούσιο παραδοσιακό γλέντι στις 17 Ιουλίου.