Δαφνές

Ένα από τα πλούσια κεφαλοχώρια της Δημοτικής Περιφέρειας Ηρακλείου είναι οι Δαφνές που από το όνομά του (φυτωνυμικό με πλούσια παράδοση για την ονομασία και την κατοίκησή του) και μόνο καταλαβαίνει κανείς τη φυσική ομορφιά που το περιβάλλει.

Βρίσκεται σε απόσταση 18 χιλιομέτρων από το Ηράκλειο σε υψόμετρο 320 μέτρων και φτάνει ο επισκέπτης αν από το 12,4 χιλιόμετρο του οδικού άξονα προς Μεσαρά στρίψει δεξιά στην διακλάδωση ή και άλλες μετέπειτα από την πρώτη, διακλαδώσεις του ίδιου οδικού άξονα.

Για πρώτη φορά βρίσκονται οι Δαφνές σε συμβολαιογραφικό έγγραφο του 1271 αλλά και σε αρκετά κατοπινά έγγραφα του Δουκικού Αρχείου Ηρακλείου. Καταγράφεται σε όλες τις απογραφές μετά το 1577 με ειδική μνεία στο «δαφνιανό κρασί» και στο «δαφνιανό ελαιόλαδο», φημισμένο ήδη από το 13ο αιώνα.

Στο ωραίο ηρώο της πλατείας «στη μνήμη των πεσόντων» τέκνων του μπορεί ο επισκέπτης να «αναγνώσει» την πολυκύμαντη ιστορία του χωριού. Άλλα σημεία επίσκεψης είναι η παλιά Βρύση που έγινε με δαπάνη της «κοινότητας» Δαφνών το 1897 στην περιοχή «Καβούσι», το λατρευτικό «Σπήλαιο της Αγίας Άννας (με την παράδοσή του) τον υπέροχο γιγάντιο «κρητικό Δρυ», την πηγή «Τσιγκουρή» και το παλιό γεφύρι στο ποτάμι.

Θα γνωρίσει ακόμη τις παλιές παραδοσιακές οικίες στο «Κτήμα Βαρούχα – Κοκοτού», τον «Αροδαμό» αναπαλαιωμένη οικία, όπου οργανώνονται μουσικά δρώμενα καθώς και το κτίριο της παλιάς «Φάμπρικας» όπου στεγάζεται ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού. Θα γνωρίσει ακόμα έναν από τους τελευταίους «Πεταλωτές» της Κρήτης, αλλά και η επίσκεψη στο εργαστήριο κατασκευής – επιδιόρθωσης παραδοσιακών οργάνων δεν θα τον αφήσει ασυγκίνητο.

Στα καταστήματα εστίασης και στα καφενεία – ουζερί ο επισκέπτης θα ικανοποιήσει κάθε γαστρονομική του επιθυμία με ντόπια προϊόντα, αγνά υλικά και παραδοσιακά φαγητά. Να σημειώσουμε εδώ ότι αξίζει να παρευρεθεί κανείς στη γιορτή των «Τριτέκνων» που γίνεται κάθε χρόνο στις 17 Σεπτεμβρίου στην εκκλησία «Σοφίας Πίστεως Ελπίδας κ Αγάπης».

Η ονομαστή εκδήλωση που ξεπερνάει τα όρια και του Δήμου και του Νομού Ηρακλείου είναι η «Γιορτή Κρασιού» και συγκεντρώνει εκατοντάδες επισκεπτών απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας, αλλά και τουρίστες. Η γιορτή οργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού και το Δήμο Ηρακλείου και αποτελεί πολιτιστικό γεγονός για όλη την περιοχή.

Τη φήμη για το «Δαφνιανό κρασί» διατηρούν ζωντανή και ενισχύουν σήμερα τα τέσσερα οινοποιεία που λειτουργούν στο χωριό και επεξεργάζονται τις πλούσιες σοδιές των αμπελώνων. Και οι Δαφνές όπως είναι φυσικό είναι ενταγμένες στους «Δρόμους του Κρασιού» με πολλά άλλα χωριά της Δημοτικής Περιφέρειας Ηρακλείου.