Ενορία Βουτών
Πατήρ Κωνσταντίνος Δοξαστάκης, τηλ: 6944157477
Γραφείο: Τηλέφωνο και Φαξ: 2810 721426
panagiavouton@gmail.com
www.panagiavouton.gr
Δραστηριότητες ενορίας Βουτών:
– κέντημα – σχολή εκπαίδευσης – ραπτική – υφαντική – αργαλειός (κάθε Σάββατο απόγευμα) – σε χώρο ιδιοκτησία εκκλησίας
– ζωγραφική – κάθε Σάββατο πρωί 11 η ώρα
– Βυζαντινή Μουσική σε παιδιά – Σάββατο 19:00
– μαθήματα παραδοσιακών Κρητικών χορών
– μαθήματα λύρας – μαντολίνου
– συνάντηση νέων για συζήτηση –ομιλίες
Εν καιρώ Θα φτιάξουν αίθουσα πολλαπλών χρήσεων
Εκδηλώσεις: Εκδήλωση για τα παιδιά που πραγματοποιείται την Πεντηκοστή.
Επίσης η Ενορία Βουτών έχει και εκθετήριο.
Ιεροί Ναοί της Ενορίας Βουτών:
Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου (κεντρική)
Ο κεντρικός Ενοριακός Ναός του Χωριού Βουτών είναι κτίσμα του 190υ αιώνα δίκλιτος βυζαντινός. Το δεξιό κλίτος τιμάται στη Αγία Τριάδα και το αριστερό στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Το 2011 ξεκίνησε η αναπαλαίωση του και σύμφωνα µε την 13η Εφορία Βυζαντινών αρχαιοτήτων, πιθανόν ο Ναός να είναι κτίσμα του 160ου αιώνα, ο σεισμός όμως του 1856 ισοπέδωσε τον Ναό όπως και το Χωριό µε αποτέλεσμα πάνω στο παλιό Ναό να κτίσουν µε τα ίδια πελέκια και την ίδια αρχιτεκτονική τον νέο Ναό. Κατά την αναπαλαίωση βρέθηκε η ημερομηνία των εγκαινίων, 2 Οκτωβρίου 1871 πιθανότατα από τον τότε Μητροπολίτη τον Μελέτιο Β. Το όνομα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου συνδέεται, σύμφωνα µε την τοπική παράδοση, µε την εύρεση της θαυματουργής εικόνας της στο σημείο εκείνο μέσα σε βάτο. Στην αρχή χτίστηκε μικρό πλίνθινο προσκυνητάρι όπου τοποθετήθηκε η εικόνα. Η θεμελίωση του σημερινού Ναού έγινε µε αφορμή κάποιου θαυμαστού περιστατικού που έγινε από την Παναγία σε κάποιο Τούρκο, ο οποίος την κορόιδεψε. Όλοι οι κάτοικοι συνεισέφεραν για την ολοκλήρωση και την αποπεράτωση του ιερού αυτού έργου. Χαρακτηριστικά λέγεται ότι όταν κτιζόταν η εκκλησία είχαν χρησιμοποιηθεί διάφορα τεχνάσματα για να παρακινηθούν οι ευπορότεροι στη προσπάθεια αυτή. Η πρώτη καμπάνα είχε ένα δυνατό και γλυκό ήχο που ακουγόταν από πολύ μακριά. Ωστόσο ράγισε από τις δυνατές καµπανιές µε αποτέλεσμα να τη µετιχύσουν και να χάσει τη γλυκύτητα του αρχικού ήχου. Παλαιότερα ο χώρος γύρω από την Παναγία ήταν νεκροταφείο, το οποίο μεταφέρθηκε στον Αη Γιώργη έως το 1941 που έγινε το καινούργιο κοιμητήριο στην Παπούρα.
Παναγία Βουτιανή
Η Θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Βουτιανής που βρίσκεται στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στις Βούτες Μαλεβιζίου συνδέεται κατά την τοπική παράδοση µε κάποιο θαυμαστό γεγονός. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι σε κάποιο βάτο όπου σήμερα είναι κτισμένος ο Ναός κελαηδούσε καθημερινά µια πέρδικα που ενοχλούσε τους Τούρκους της περιοχής, που αποφάσισαν να την σκοτώσουν. Επειδή όμως απέτυχαν, έκαψαν τη βάτο μέσα στη στάχτη της οποίας βρέθηκε μικρή εικόνα της Παναγίας. Αρχικά το εικόνισμα τοποθετήθηκε στην κεντρική εκκλησία του χωριού που βρισκόταν βόρεια του σημερινού ναού, ενώ αργότερα χτίστηκε μικρό πλίνθινο προσκυνητάρι όπου τοποθετήθηκε. Μια μέρα πέρασε από το σημείο εκείνο ένας Τούρκος κρατώντας δυο γοµάρια λάδι. Όταν είδε το προσκυνητάρι της Παναγίας είπε κοροϊδευτικά: «Παναγία φανερωμένη µε τους πλίθους είσαι χτισμένη» Εκείνη τη στιγμή έχασε το φως του. Το περιστατικό αυτό είδε µια χριστιανή που ήταν δίπλα το σπίτι της και είπε στον Τούρκο: «ζήτησε συγχώρεση και δώσε το λάδι στην Παναγία για να ξαναδείς το φως σου.» Πράγματι, μόλις ο Τούρκος ζήτησε συγχώρεση αναβρήκε το φως του. Με αφορμή λοιπόν την προσφορά αυτή του Τούρκου ξεκίνησε η θεμελίωση του σημερινού Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Στο ασημένιο ένδυμα της Παναγίας υπάρχει η επιγραφή «Η ΠΑΡΟΥΣΑ ΙΚΩΝ ΕΚΟΣΜΗΘΗ ΔΙ’ ΕΞΟΔΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΟΣΙΩΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΟΥ ΚΥΡ ΜΕΘΟΔΙΟΥ ΚΡΗΤΟΣ ΠΕΡΔΙΚΑΚΗ ΑΨΥΓ (1753).» Οι κάτοικοι του χωριού την ευλαβούνται ιδιαιτέρως και επικαλούνται τη χάρη της .
Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου
Το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου θεωρείται σύμφωνα με τους κατοίκους της Ενορίας ένα από τα παλαιότερα εξωκκλήσια του χωριού. Ακριβή χρονολογία της αρχικής εκκλησίας εκεί δεν γνωρίζουμε. Εκείνο όμως που είναι γνωστό σε όλους μας είναι ότι μέχρι το 1943 ήταν το κοιμητήριο του χωριού. Γύρω στο 1937 ανακαινίστηκε ριζικά και πήρε τη μορφή που έχει σήμερα. Κάθε χρόνο προς τιμή του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Γεωργίου μετά το περάς της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας στον προαύλιο χώρο του ναού πραγματοποιείται εορταστική εκδήλωση με άφθονο φαγητό και κρασί. Τα τελευταία χρόνια ομορφαίνει την πανήγυρη το συγκρότημα του κ. Μανώλη Παπαδάκη ενώ τα παιδιά και οι νέοι χορεύουν παραδοσιακούς χορούς. Τέλος, είναι αξιοσημείωτο να αναφέρουμε πως πολλές είναι οι μαρτυρίες των χωριανών για τις εμφανίσεις του Αγίου και την χάρη του στη ζωή των κατοίκων.
«Άγιε ένδοξε Μεγαλομάρτυς του Χριστού Γεώργιε πρέσβευε υπέρ ημών.»
«Ὡς τῶν αἰχμαλώτων ἐλευθερωτής, καὶ τῶν πτωχῶν ὑπερασπιστής, ἀσθενούντων ἰατρός, βασιλέων ὑπέρμαχος, Τροπαιοφόρε Μεγαλομάρτυς Γεώργιε, πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν.»
Ι.Ν. Αγίου Προφήτου Προδρόμου
Το παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννου τιμάται στην αποτομή της Τιμίας Κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου, Προφήτου και Βαπτιστού Ιωάννου στις 29 Αυγούστου και στον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Δημήτριο τον Μυροβλίτη. Κτίστηκε γύρω στο 1958 από τον Χατζή Εμμανουήλ Χατζάκη και βρίσκεται τρία χιλιόμετρα έξω από το χωριό προς Ηράκλειο.
«Μνήμη δικαίου μετ᾽ ἐγκωμίων· σοὶ δὲ ἀρκέσει ἡ μαρτυρία τοῦ Κυρίου Πρόδρομε· ἀνεδείχθης γὰρ ὄντως καὶ Προφητῶν σεβασμιώτερος, ὅτι καὶ ἐν ῥείθροις βαπτίσαι κατηξιώθης τὸν κηρυττόμενον· ὅθεν τῆς ἀληθείας ὑπεραθλήσας, χαίρων εὐηγγελίσω καὶ τοῖς ἐν ᾅδῃ, Θεὸν φανερωθέντα ἐν σαρκί, τὸν αἴροντα τὴν ἁμαρτίαν τοῦ κόσμου, καὶ παρέχοντα ἡμῖν τὸ μέγα ἔλεος.»
Ι.Ν. Αγίου Αντωνίου
Το παρεκκλήσι του Αγίου Αντωνίου τιμάται την ημέρα της εορτής του Αγίου Αντωνίου του Μεγάλου του καθηγητή της ερήμου, στις 17 Ιανουαρίου κάθε έτους. Κτίστηκε το 1967 με 1968 μετά από δωρεά του οικοπέδου της οικογενείας Στυλιανού Ορφανού και είναι το σημερινό κοιμητήριο του χωριού. Αξίζει να αναφέρουμε πως ο πρώτος που ετάφη εκεί ήταν ο μακαριστός και πολυσέβαστος ιερέας π. Σταύρος Ορφανός.
«Τὸν ζηλωτὴν Ἠλίαν τοῖς τρόποις μιμούμενος, τῷ Βαπτιστῇ εὐθείαις ταῖς τρίβοις ἑπόμενος, Πάτερ Ἀντώνιε, τῆς ἐρήμου γέγονας οἰκιστής, καὶ τὴν οἰκουμένην ἐστήριξας εὐχαῖς σου· διὸ πρέσβευε Χριστῷ τῶ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν.»
Ι.Ν. Μεταμόρφωσης Σωτήρος
Στην ενορία μας βρίσκεται και το παρεκκλήσι το Αφέντη Χριστού (Μεταμορφώσεως του Σωτήρος) το οποίο εορτάζει στις 6 Αυγούστου. Το εκκλησάκι έχει χτιστεί από την οικογένεια Βασιλείου Σαμόλη το έτος 1978 και βρίσκεται εντός του οικισμού των Βουτών.
Μετεμορφώθης ἐν τῷ ὄρει Χριστὲ ὁ Θεός, δείξας τοῖς Μαθηταῖς σου τὴν δόξαν σου, καθὼς ἠδύναντο. Λάμψον καὶ ἡμῖν τοῖς ἁμαρτωλοῖς, τὸ φῶς σου τὸ ἀΐδιον, πρεσβείαις τῆς Θεοτόκου, φωτοδότα δόξα σοι.
Ι.Ν. Αγίου Νικολάου
Το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου τιμάται στον Άγιο Νικόλαο αρχιεπίσκοπο Μύρων της Λυκίας τον θαυματουργό στις 6 Δεκεμβρίου. Το εκκλησάκι βρίσκεται στον οικισμό Γιοφυράκια του ΔΔ Βουτών και ανήκει στην οικογένεια Καλοκαιρινού. Στην κεντρική είσοδο του ναού αναγράφεται η ημερομηνία 1905 η ημερομηνία που χτίστηκε ο ναός. Είναι χτισμένος πάνω σε λοφίσκο και δεσπόζει σε περιοχή με καταπληκτική θέα. Πολλα είναι τα θαυματα από μαρτυρίες ασθενών του γειτονικού πανεπιστημιακού νοσοκομείου Κρήτης.
Κανόνα πίστεως καὶ εἰκόνα πραότητος, ἐγκρατείας Διδάσκαλον, ἀνέδειξέ σε τῇ ποίμνῃ σου, ἡ τῶν πραγμάτων ἀλήθεια· διὰ τοῦτο ἐκτήσω τῇ ταπεινώσει τὰ ὑψηλά, τῇ πτωχείᾳ τὰ πλούσια, Πάτερ Ἱεράρχα Νικόλαε· πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
Ι.Ν. Αγίων Αποστόλων
Το εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων τιμάται στην Σύναξη των 12 Αποστόλων στις 30 Ιουνίου κάθε έτος. Βρίσκεται στη περιοχή Γιοφυράκια και ανήκει στην οικογένεια του κ. Αποστόλου Παπουτσάκη. Χτίστηκε το 2007 και εγκαινιάστηκε από τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο. Κάθε χρόνο η οικογένεια προσφέρει πλούσια εδέσματα στους παρευρισκόμενους.
Ἀπόστολοι Ἅγιοι, πρεσβεύσετε τῷ ἐλεήμονι Θεῷ ἵνα πταισμάτων ἄφεσιν, παράσχῃ ταῖς ψυχαῖς ἡμῶν.