Πάνω από το χωριό Άνω Ασίτες, σε μια καταπράσινη περιοχή, είναι χτισμένο το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου του Γοργολεήμονα ή Γοργολαΐνη όπως είναι γνωστό σήμερα. Απέχει απ’ το Ηράκλειο 24 χιλιόμετρα και λειτουργεί απ’ τα χρόνια της Ενετοκρατίας.
Πιθανολογείται ότι η Μονή χτίζεται τον 16ο αιώνα, την εποχή που οι κατακτητές Ενετοί αφού δεν κατάφεραν να υποτάξουν την ορθόδοξη χριστιανική πίστη των Κρητών, επιτρέπουν την ίδρυση νέων χριστιανικών μοναστηριών. Από εκείνα τα χρόνια στη Μονή, είχε σωθεί μια κρήνη όπου από το στόμα ενός λέοντα, έτρεχε νερό. Το 1991 όμως βέβηλα χέρια έκλεψαν το θαυμάσιο γλυπτό.
Τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, η μονή αποκτά πολλά μετόχια. Περιήλθαν στην κυριότητά της μικρότερες μονές που δεν κατάφεραν να αντέξουν την καταπίεση και τα χαράτσια των Τούρκων. Η Μονή Γοργολαΐνη τότε φτάνει στην ακμή της και βοηθάει τους επαναστάτες Κρητικούς. Το 1821 οι Τούρκοι κατέστρεψαν το μοναστήρι. Οι χριστιανοί το χτίζουν ξανά και οι καλόγεροι προσφέρουν βοήθεια και καταφύγιο στους επαναστατημένους Έλληνες. Το 1848 εκεί θα σκοτωθεί ο οπλαρχηγός Φραγκιάς Μαστραχάς. Την προτομή του θα δει ο επισκέπτης στον περίβολο της μονής.
Τον 20ο αιώνα το ιστορικό μοναστήρι παρακμάζει. Το 1957 ιδρύθηκαν εκεί εκκλησιαστικές κατασκηνώσεις και οικοτροφείο. Πριν από λίγα χρόνια, η Εκκλησία της Κρήτης ενθάρρυνε κάποιο μοναχό να επανιδρύσει το μοναστήρι. Έτσι, η μονή απέκτησε ξανά ζωή. Έχουν συντηρηθεί τα παλιά κτίρια και αποτελεί για τους πιστούς ένα σπουδαίο προσκύνημα του Αγίου Γεωργίου.