Χτισμένο στους πρόποδες του υψώματος «Παραθύρι» (ύψος 472 μ.) σε υψόμετρο 410 μέτρα και σε απόσταση 33 περίπου χιλιομέτρων πάνω στον οδικό άξονα Ηράκλειο – Προφήτης Ηλίας – Κυπάρισσος – Ρουκάνι, ανήκει στην Περιφερειακή Ενότητα του Δήμου σύμφωνα με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”. Οι κάτοικοι είναι γεωργοί και κτηνοτρόφοι με κύρια τα αντίστοιχα προϊόντα.
Το όνομα του χωριού απαντάται για πρώτη φορά σε έγγραφο του 1212 (il monasterio di S. Giovani Crissostomo a Rucano) και στη συνέχεια και σε άλλα έγγραφα, συμβολαιογραφικά και του Δουκικού Αρχείου του Χάνδακα. Για πρώτη φορά όπως καταγράφεται στην απογραφή του 1583 με το όνομα Rucani και στη συνέχεια καταγράφεται σε όλες τις απογραφές μέχρι σήμερα.
Η προσπάθεια ετυμολόγησης του χωριού από τον Κώστα Ρουκάνη, ο οποίος ως απελεύθερος αναγράφεται στους καταλόγους της συνθήκης Ενετών-Καλλέργη το 1299 μάλλον κλονίζεται, αφού το όνομα συναντιέται σε έγγραφο πριν 88 χρόνια. Το χωριό όπως και άλλα 20 στο νησί, είχε αγοράσει ο καρδινάλιος Βησσαρίων όταν έγινε Λατίνος πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης το 1463 και όλα μαζί τα κληροδότησε στους διαδόχους του.
Μέσα στο χωριό βρίσκεται ο βυζαντινός ναός του Αγίου Ιωάννη του Ριγολόγου που χρονολογείται από τον 11ο αιώνα με υπολείμματα τοιχογραφιών και προστατεύεται από τη 13η Εφορία Αρχαιοτήτων για τη σημαντικότητά του. Η εκκλησία πανηγυρίζει τον Άγιο στις 29 του Αυγούστου με ωραίο πανηγύρι που οργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού.
Το σπουδαίο οικοδόμημα αποτελεί εξαίρετο δείγμα σταυροειδούς εγγεγραμμένου μετά τρούλου ναού. Πρόκειται για νέο αρχιτεκτονικό τύπο ναού που αποτελεί την χαρακτηριστική έκφραση της βυζαντινής ναοδομίας, και είναι δημιούργημα της Μακεδονικής Αναγέννησης.
Στο σημερινό χωριό ο επισκέπτης έχει να δει δυο ωραίες Κρήνες, την «Κρύα Βρύση» και τη «Βρύση Γουρουνάκια» στην έξοδό του. Θα γευτεί (μπορεί και να προμηθευτεί) τα υπέροχα μελισσοκομικά και τυροκομικά προϊόντα από ντόπιους παραγωγούς του χωριού, ενώ αν επισκεφτεί το χωριό στην εποχή παραγωγής της ρακής θα διαπιστώσει ότι όλο το χωριό «περνάει» από τα πατητήρια και τα ρακοκάζανα που υπάρχουν.
Θα γνωρίσει ακόμα την υφάντρα του χωριού με τις ωραίες υφαντές δημιουργίες της, ενώ μπορεί να «φιλευτεί» από τους τέσσερις φιλόξενους κτηνοτρόφους στις στάνες τους.
Θα γνωρίσει επίσης την φιλοξενία των κατοίκων στα τρία καφενεία του χωριού μπορεί να συμμετέχει αν οργανώσει την επίσκεψή του προς το τέλος Αυγούστου στο ωραίο και πλούσιο τετραήμερο πρόγραμμα εκδηλώσεων που οργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος από τις 26 ως τις 29 του μήνα προς τιμή του Αγίου του.