Το χωριό Κεράσια ενταγμένο στον Καλλικρατικό Δήμο Ηρακλείου, απέχει απ’ το Ηράκλειο 20 χιλιόμετρα και βρίσκεται σε υψόμετρο 340 μέτρων. Είναι χτισμένο στις ανατολικές πλαγιές του λόφου “Χαλέπα” με πλούσια θέα τον «Κερασανό κάμπο», τα Λασιθιώτικά βουνά, την ιστορική Μονή Παλιανής και το λόφο «Κάστελλας», με το εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα στην κορυφή.
Η παλαιότερη αναγραφή του ονόματος του χωριού βρίσκεται σε έγγραφο του 1248 και σε αρκετά άλλα έγγραφα του Δουκικού Αρχείου του Χάντακα μετά από αυτό. Από την πρώτη απογραφή (του Fr. Barozzi) 1577 και μετά αναφέρεται σε όλες τις απογραφές μέχρι σήμερα.
Τα Κεράσια ανέδειξαν πολλούς γενναίους αγωνιστές, που πήραν μέρος σε διάφορες μάχες εναντίον των εκάστοτε κατακτητών. Ιδιαίτερα γνωστοί για τη δράση τους κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας ήταν ο καπετάν Ζαχαρίας Προκοπάκης και ο καπετάν Χαραλάμπης Βλαχάκης.
Στο χωριό υπάρχει ένα πολύ παλιό ξωκλήσι,«Παναγία η Φανερωμένη» , που ανοικοδομήθηκε το 1914 μετά από καταστροφές που είχε υποστεί. Άλλες παλιές εκκλησίες του χωριού είναι ο Άγιος Σίλας, ο Άγιος Γεώργιος στο κέντρο του χωριού και ο ενοριακός ναός της Ζωοδόχου Πηγής, στο ψηλότερο σημείο του οικισμού.
Η γεωμορφολογία του χωριού και της ευρύτερης περιφέρειας (ανατολικοί πρόποδες του Ψηλορείτη) προσφέρουν μια πλούσια χλωρίδα και πανίδα που έλκει αρκετούς ντόπιους και ξένους επισκέπτες.
Όμορφες διαδρομές και επισκέψιμα σημεία φυσικού κάλλους το ξωκλήσι που αναφέραμε, ο πρωτοχριστιανικός Ναός του Αγίου Σίλα, το αναπαλαιωμένο κτίριο του Δημοτικού σχολείου, οι λόφοι «Κυπαρίσσι» και «Χαλέπα» με τη θαυμάσια θέα στο Κρητικό πέλαγος και η επίσης εντυπωσιακή παραποτάμια διαδρομή στο «Κερασανό φαράγγι» που το διαρρέει ο χείμαρρος «Διακονιάρης».
Πολλές είναι και οι εκδηλώσεις – πανηγύρια που διοργανώνονται στο χωριό με πλούσια κεράσματα και με την αρωγή του Δήμου Ηρακλείου όπως του Αγίου Γεωργίου (23 Απρίλη), της Ζωοδόχου Πηγής (5 μέρες μετά το Πάσχα), του Αγίου Νικολάου (6 Δεκεμβρίου), του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης (21 Μαΐου), της Παναγίας Φανερωμένης (23 Αυγούστου), του Αφέντη Χριστού (6 Αυγούστου), καθώς και «Μαγειρέματα» το τελευταίο Σάββατο του Ιουλίου, «Φεγγαροβραδιά» στην πανσέληνο του Αυγούστου και άλλες ωραίες και ενδιαφέρουσες δράσεις.
Οι κάτοικοι του ασχολούνται κατά κύριο λόγο με την γεωργία (αμπελοκαλλιέργεια, επιτραπέζια, οινάμπελα), ελαιοκαλλιέργεια, περιβόλια με οπωροφόρα δέντρα και λιγότερο με την κτηνοτροφία. Ο οικισμός αυτός καθ’ αυτός παρουσιάζει ικανοποιητική επισκεψιμότητα από ντόπιους και ξένους επισκέπτες, τόσο για το φυσικό του περιβάλλον και κάλλος, όσο και για τις δυνατότητες ψυχαγωγίας και διαμονής που παρέχει.