Κυπαρίσσι

Το Κυπαρίσσι είναι χωριό της Περιφερειακής Δημοτικής Ενότητας του Δήμου Ηρακλείου, στην επαρχία Τεμένους σε υψόμετρο 220 μ. με ωραία θέα στο 22ο χιλιόμετρο του οδικού άξονα προς Προφήτη Ηλία. Οι κάτοικοι ασχολούνται με την ελαιοκομία και με την αμπελοκαλλιέργεια.

Σε λατομείο ανακαλύφθηκε τυχαία τάφος της πρώτης υπονεολιθικής περιόδου μέσα σε κοίλωμα βράχου, όπου βρέθηκαν αγγεία εγχάρακτης γραμμικής διακόσμησης, ένα ειδώλιο σε σχήμα πλοιαρίου, πολλά μαχαιράκια από οψιδιανό και διάφορα χάλκινα αντικείμενα (κυρίως μαχαιρίδια) που φανερώνουν τη μακραίωνη κατοίκηση του χώρου. Στο λόφο «Κορφή του Βαθειά» ανασκάφτηκε επίσης ένα μεγάλο ορθογώνιο κτήριο.

Το όνομα του χωριού καταγράφεται στις βενετσιάνικες απογραφές (1577 και μετά), αλλά όχι και στις Οθωμανικές. Το ξανασυναντάμε στην απογραφή του 1881 (Ν. Σταυράκη) με το όνομα Ντουμπουρτζή μετόχια και με διάφορες παραλλαγές αυτού του ονόματος μέχρι την απογραφή του 1951 οπότε για πρώτη φορά παίρνει το σημερνό του όνομα Κυπάρισσος ή (Δουρβούτζιον).

Κατά την επίσκεψή στο χωριό εκτός από τη φιλοξενία των κατοίκων υπάρχουν κέντρα εστίασης και καφενεία – ουζερί που μπορείτε να απολαύσετε τοπικούς μεζέδες και φαγητά από τοπικά προϊόντα, φρούτα και γλυκά. Περπατήσετε και τη διαδρομή προς το ναό του «Άη Γιώργη» στου Καημένου, όπου θα επισκεφτείτε το παλιό «Καβούσι» δίπλα στην εκκλησία και το φυτοπαραγωγικό περιβόλι λίγο μακρύτερα.

Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την ελαιοκομία, την αμπελοκαλλιέργεια, τη μελισσοκομία, τα οπωροκηπευτικά. Φημισμένα είναι τα τέσσερα ρακοκάζανα που λειτουργούν στο χωριό και συγκεντρώνουν επισκέπτες και «τιμητές» της ρακής απ’ όλη την περιοχή. Στο χωριό επίσης θα βρείτε τα ονομαστά αρωματικά φυτά και βότανα «Iliostasio».

Ο πολιτιστικός σύλλογος σε συνεργασία με το «Θέατρο των Αγρών» που βρίσκεται λίγο πιο έξω απ’ το χωριό και με την αρωγή ή συνδιοργάνωση του Δήμου Ηρακλείου αναπτύσσει κάθε χρόνο ένα σημαντικό, ουσιώδες και ελκυστικό πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Οργανώνει επίσης και το ετήσιο διήμερο πανηγύρι του Αγίου Παντελεήμονα (πολιούχος του χωριού) στις 26 και 27 Ιουλίου με πλούσιες εκδηλώσεις και παραδοσιακό γλέντι.